Grebäck: ”Jag har haft en fruktansvärd tid”

Konflikterna inom kvinnojouren Trots fortsätter. Två medlemmar har ansökt om konkurs, men nekas eftersom de inte sitter i styrelsen. Andra medlemmar, med grundaren Li Grebäck i spetsen, har i sin tur författat ett långt dokument om förfallet – från välrenommerad förening till skuldsatt med klandervärt rykte.

Så sent som förra året var Li Grebäck nominerad till ”Årets gotlänning” för sina insatser genom Trots. Nu kan hennes livsverk närmast beskrivas som en kvinnojour i fritt fall, där ingen vill ta ansvar.

Så sent som förra året var Li Grebäck nominerad till ”Årets gotlänning” för sina insatser genom Trots. Nu kan hennes livsverk närmast beskrivas som en kvinnojour i fritt fall, där ingen vill ta ansvar.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-11-15 11:50

GT har tagit del av dokumentet som, enligt Trots förra verksamhetschef tillika grundare Li Grebäck, författats av henne tillsammans med några medlemmar. Texten har även skickats till bland andra Gotlands tingsrätt, Region Gotland och Socialstyrelsen.

I dokumentet beskriver de hur kvinnojouren gått från att vara en professionell verksamhet med flera anställda och brett förtroende, till att bli en skuldsatt förening utan personal, med ouppklarade avtal och klandervärt rykte.

– Jag mår inte alls bra över det här. Jag har haft en fruktansvärd tid, säger Li Grebäck.

undefined
År 2013 startade Li Grebäck den ideella föreningen Trots och i åtta år funderade den som kvinnojour.

Det var i slutet av juni som styrelsen valde att säga upp Li Grebäck som verksamhetschef. Kort därefter kallades medlemmarna till ett extra årsmöte där man hade som mål att upplösa den ideella föreningen, som sedan en längre tid haft det tufft ekonomiskt. Men när nio medlemmar – däribland grundaren själv – röstade för att det extra årsmötet inte var behörigt sammankallat valde hela styrelsen, bestående av sju personer, att avgå och säga upp sina medlemskap.

Li Grebäck har inte velat kommentera konflikten – förrän nu.

I dokumentet skriver hon och medförfattarna att det var flera anledningar som gjorde mötet obehörigt. Bland annat menar de att alla medlemmar inte var kallade och de som närvarade hade inte fått underlag inför mötet.

Vidare skriver de att de upplevt styrelsen som ”aggressiv och direkt attackerande i sitt bemötande av involverade i verksamheten”.

De anser att styrelsen inte lyssnat på förslagen på hur man skulle kunna lösa föreningens ekonomiska problem utan ”bara kört på i sitt race”. De anklagar även styrelsen för att ha vilselett både medlemmar och övriga i kvinnojouren genom att ”inte framföra korrekt information” till dem.

”Kan det vara så att styrelsen drivit verksamheten så långt till botten att ingen återvändo fanns och sedan skylla på att det är andras fel att det gått som det gått?”, skriver de.

Samtidigt som anklagelser riktas mot styrelsen i dokumentet menar författarna att Li Grebäck utsatts för ”starkt förtal”, i samband med uttalanden och påståenden från några i styrelsen.

Är det något du har anmält?

– Jag har varit för pressad. Men jag har skickat alla dokument till tingsrätten.

Den avhoppade styrelsen har i sin tur gjort en polisanmälan gällande påstådda ekonomiska oegentligheter.

Vet du vad som hänt med den anmälan?

– Nej, jag har inte sett eller hört något om den.

En medlem går till grundarens försvar i dokumentet och frågar hur Li Grebäck kan bli ”så misskrediterad efter att så många år varit ett föredöme i sitt slag? För mig känns komplott inte långt bort.”

Så sent som förra året var Li Grebäck nominerad till ”Årets gotlänning” för sina insatser genom Trots. Nu kan hennes livsverk närmast beskrivas som en kvinnojour i fritt fall, med hundratusentals kronor i skulder, som ingen vill ta ansvar för.

undefined
Förra året paddlade Li Grebäck runt Gotland för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor – och för att samla in pengar till den ekonomiskt blödande föreningen.

Nyligen blev Li Grebäck kontaktad av en konkursförvaltare efter att två medlemmar ansökt om att begära föreningen i konkurs. Eftersom de inte sitter i styrelsen fick de avslag av Gotlands tingsrätt.

– Konkursförvaltaren ville att jag skulle skriva under, men som endast medlem kan jag inte göra det, säger hon.

En av personerna bakom konkursansökan förklarar för P4 Gotland att föreningen behöver tillsätta en interimistisk styrelse och att denna då kan ansöka om konkurs. Li Grebäck i sin tur menar att de avhoppade styrelseledamöterna fortfarande är juridiskt ansvariga.

– Fram till att en interimistisk styrelse har valts in är det fortfarande ordinarie styrelse som är ansvarig, säger hon och fortsätter:

– När en ledamot vill lämna en styrelse ska den personen gå till valberedningen för att ge dem i uppdrag att hitta en ersättare. Därefter kallar man till ett extra årsmöte där medlemmarna får godkänna valberedningens förslag till ersättare. Kvinnojouren Trots styrelse har inte gjort detta och fungerar alltså juridiskt sett fortsatt som styrelse.

Vidare menar Li Grebäck att föreningen saknar valberedning, då de inte lyckades få ihop en sådan under ordinarie årsmöte.

– Man beslutade att styrelsen skulle jobba fram en ny valberedning. Det har de inte gjort.

Så vad händer nu?

– Vet inte, säger Li Grebäck.

Detta har hänt

Januari 2022: Li Grebäck nomineras till "Årets gotlänning 2021" för sitt arbete genom kvinnojouren Trots.

Mars: Under årsmötet väljs en ny styrelse, med Anette Hammerin som ordförande.

Juni: Grundaren Li Grebäck sägs upp som verksamhetschef.

Juli: Styrelsen kallar till extrainsatt årsmöte, som senare förklaras obehörigt. I samband med det väljer samtliga ledamöter att lämna både styrelse och förening.

September: Delar av den tidigare styrelsen startar ny kvinno- och tjejjour vid namn Fyren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!