Under tisdagen behandlades budgeten för 2024-2025 i regionstyrelsen. Som vi berättat tidigare lägger majoriteten ett förslag på minus 127 miljoner kronor, pengar som ska hämtas från den så kallade resultatutjämningsreserven. Förslaget, som ännu måste antas i fullmäktige, innehåller heller inga skattehöjningar.
Fel, tycker Miljöpartiet, som nu presenterat sitt budgetalternativ. Där radas ett flertal satsningar upp, bland annat på öns kollektivtrafik, klimatanpassningsåtgärder och stärkt barn- och elevhälsa. Sammanlagt rör det sig om nästan 30 miljoner kronor som behöver finansieras på något vis.
Därför föreslår alltså partiet att skattesatsen ska höjas med 20 öre per intjänad hundralapp, från 33,60 till 33,80.
– Det är inget självändamål att höja skatten, men vi behöver göra så här när regeringen inte tar sitt ansvar. Vi kan till exempel inte vänta på att vi ska kompenseras för vårt ö-läge, säger Jennifer Medin, gruppledare för Miljöpartiet på Gotland.
En genomgång av TT visar att en övervägande majoritet av landets kommuner och regioner lämnar skattesatsen oförändrad inför 2024. I regel med hänvisning till att många har svårt att få privatekonomin att gå ihop i dessa tider. Eller som Tierps kommunstyrelseordförande Sara Sjödal (C) uttrycker saken i TT:s artikel: "Vi tror inte att våra medborgare tål en skattehöjning”.
Jennifer Medin beskriver den föreslagna höjningen som "marginell".
Så du tror inte att personer med ansträngd privatekonomi kommer drabbas så negativt om detta blir verklighet?
– Vi anser att satsningarna vi vill göra ändå motiverar det. Det handlar om långsiktiga satsningar och nysatsningar, bland annat för att se till att vi får en fungerande kollektivtrafik, så att bussen faktiskt blir ett reellt alternativ för fler gotlänningar, säger hon.
Punkten "Reformera kollektivtrafiken" är med nio miljoner kronor följaktligen den dyraste satsningen av dem som tillkommer i Miljöpartiets budgetförslag. Här finns också 5,4 miljoner kronor till kultur och folkbildning, i form av utökat kulturstöd och anslag till studieförbunden.
Precis som i majoritetens förslag landar slutsumman på minus 127 miljoner kronor och även Miljöpartiet vill att de pengarna hämtas från resultatutjämningsreserven.