”Mätningar i Visby visar att antalet små partiklar (PM10) i luften överskrider miljökvalitetsnormen för luft. Detta främst efter vintersäsongen innan gatorna sopats rena för våren”, står det att läsa på Region Gotlands sajt.
Men trots att vintersäsongen i stort sett är att betrakta som över har det tills nyligen legat mängder med granitkross kvar på Visbys gator, vilket fått flera läsare att höra av sig till oss.
Vid Polhemsplatsen på den omdebatterade Norra Hansegatan har regionen samlat stora högar med grus som under vintern används som halkbekämpningsmedel. Även gatorna omkring Polhemsplatsen är fyllda med granitkross.
Längre upp för Norra Hansegatan, några hundra meter från grushögen, ligger en av regionens mätstationer för PM10, där höga halter av partiklar har uppmätts under vintern, vilket upprört föräldrar. Men är gruset i sig då farligt?
Jonatan Levin, miljöinspektör på Region Gotland, skriver i ett mejl till Helagotland att det är det finkorniga vägdammet som orsakar PM10-partiklar i luften. Dammet uppstår bland annat vid slitage från bilar på det material som används som halkbekämpning.
Enligt Jonatan Levin är luften dock inte nödvändigtvis sämre på en plats med mycket granitkross på gatan.
”Det finns troligen inte någon korrelation mellan luftkvaliteten och att det är mycket granitkross på en gata. Däremot kan det finnas ett lager av mer finkornigt vägdamm på gatorna så här års, och det kan finnas under granitkrossen. Exempelvis kan det vara mycket material ansamlat som strängar i vägkanterna, som gör att det dammar mer om man kör där”, skriver han i mejlet.
Vad gäller gruset så har ett tydligt vårtecken nu börjat synas: Sopade gator. Enligt Malin Olin, kommunikatör på park- och miljöenheten, finns det en hel del kvar att göra och arbetet ska nu snabbas upp.
– Vi är igång nu i flera tätorter på Gotland, nästa vecka kommer vi att utöka sopningen. Vi kommer att jobba både dags- och kvällsskift.
Malin Olin säger att arbetet med att få bort gruset är väldigt beroende av vädret och att anledningen till att man inte börjat tidigare är att det varit för kallt.
– Vi sopar med vatten för att binda dammet, om vi hade sopat när det var minusgrader hade det blivit halka. Så länge temperaturen håller sig på plus-sidan hoppas vi att problemet med ska vara åtgärdat snart.