Uppsägningarna från operationsavdelningen, som Gotlands Tidningar rapporterade om i förra veckan, beräknas få stora konsekvenser för de gotländska patienterna. Personal på avdelningen upprörs över en utveckling som de ser som mycket onödig, då man har varit välbemannade på avdelningen. Personalflykten beror till största delen på kritik mot ledningen och chefskapet.
I medarbetarenkäter har hälften av de anställda gett lägsta möjliga betyg angående ledarskapet (där man nu har en tillförordnad chef, som inte berörs av den här hårda kritiken).
55 procents kapacitet innebär sannolikt att operationsavdelningen helt får koncentrera sig på akuta fall och på cancerpatienter, enligt uppgifter till redaktionen. I den konsekvensanalys som nu görs står att elektiva, alltså planerade operationer, kommer att prioriteras ner.
Introduktionen av ny personal är tidskrävande. För en undersköterska på operation kan det handla om minst ett halvår. Hur just Region Gotland sedan ska lyckas med rekrytering av nya medarbetare är en öppen fråga. Konkurrensen från andra vårdarbetsgivare är hård och det råder brist på operationssköterskor i hela landet.
Tappet av personal har varit omfattande. Det handlar om uppsägningar, tjänstledigheter, barnledigheter, sjukskrivningar och pensioneringar.
Här är exempel på hur omfattande problemet är: Av 15 operationssköterskor har 5 sagt upp sig eller tagit tjänstledigt, bara i år. Av lika många undersköterskor har 6 sagt upp sig, också under det senaste halvåret. Till svårigheterna att bemanna tillkommer att inte alla drar runt jourschemat, alltså helger, kvällar och nätter.
– Vi är väldigt oroade för våra medlemmar. Det är jättesvårt att hitta specialistutbildade sjuksköterskor. Och att locka dem till Gotland är en utmaning för arbetsgivaren. Man måste fundera på vad man har för personalpolitik, kommenterar Matilda Selahn, ordförande för Vårdförbundets avdelning på Gotland.
– Man behöver till exempel veta att man alltid får sin sommarsemester. Och det behövs trygghet i arbetslaget. När många slutar blir det sårbart.
Sjukhuschef Cathrine Malmqvist kommenterar uppgifterna i ett mejl:
"55 procent är en initial bedömning av operation utifrån bemanning. Vi är i en process och diskuterar risk och konsekvenser för alla verksamheter – och behöver efter det ha en dialog med politiken, så inget beslut är taget."