Naturvårdsverket om Cementa: ”Saknas underlag”

Cementas undersökningar av hur fortsatt brytning i Västra brottet och File hajdar kommer att påverka grundvattnet är inte tillräckliga, det anser Naturvårdsverket.

Den ansökan som mark- och miljödomstolen nu ska ta ställning till handlar om bolagets fortsatta och utökade brytning de närmaste fyra åren.

Den ansökan som mark- och miljödomstolen nu ska ta ställning till handlar om bolagets fortsatta och utökade brytning de närmaste fyra åren.

Foto: Gunnar Britse/arkiv

Gotland2022-10-29 10:31

Under veckan har det varit förhandlingar i mark- och miljödomstolen om Cementas ansökan om att få tillstånd att bryta sten i fyra år framåt. Bland annat har Naturvårdsverkets fått ge sin syn på ansökan. Liksom tidigare tycker verket att Cementas underlag för beslut har brister.

– Vårt huvudfokus har varit de Natura 2000-områden som ligger kring File hajdar-täkten. Där är det otroligt höga utredningskrav enligt EU-rätten. Bolaget har gjort väldigt mycket men vi tycker att det saknas underlag för att kunna göra den där fullständiga, exakta och slutliga bedömningen som krävs, säger Christoffer Lundqvist, miljöjurist på Naturvårdsverket som varit på plats på Gotland under domstolens förhandling.

undefined
Den ansökan som mark- och miljödomstolen nu ska ta ställning till handlar om bolagets fortsatta och utökade brytning de närmaste fyra åren.

Det handlar i första hand om hur fortsatt brytning kommer att påverka grundvattnet i området, något som oroar inte bara Naturvårdsverket, utan även privatpersoner och olika organisationer.

– Frågan är egentligen om grundvattenbortledning från täkterna sänker grundvattennivåerna i omgivningen och hur det påverkar vattenförsörjningen till de här våtmarkerna i Natura 2000-områdena, säger Christoffer Lundqvist.

Därför vill Naturvårdsverket se mer platsspecifika undersökningar i just Natura 2000-områdena.

– Cementa har kompletterat sitt underlag och gjort fler fältundersökningar runt täkterna med bland annat georadar. Men det vi har efterfrågat är ytterligare borrhål i natura 2000-områdena så att man kan mäta grundvattennivåer, säger Christoffer Lundqvist och fortsätter:

– Vi har också efterfrågat ytterligare metoder för att studera berggrunden för att kunna förutsäga hur verksamheten kan komma att påverka grundvattnet. Det här ska ses mot bakgrund av de höga kraven i EU-rätten.

undefined
Nära brottet i File hajdar finns Natura 2000-områden. Naturvårdsverket tycker inte att Cementa gjort tillräckliga undersökningar av hur utökad brytning kan komma att påverka grundvattnet.

Under torsdagens förhandlingar gjordes en syn på plats i Västra brottet, File hajdar-täkten och i Natura 2000-området Hejnum Kallgate.

– Syftet är att rätten ska få en bild av de här områdena vi har pratat om i rättssalen. Bolaget har föreslagit en del platser för syn och vi en del, som karstsprickor och ett rikkärr (en myr rik på mineraler), säger Christoffer Lundqvist.

Vad tror du att rätten kommer att besluta?

– Vi företräder naturvårdsintressen och har gett dem ett underlag som lyfter fram det vi tycker, men bolaget har ju en annan uppfattning. Jag ska inte gissa, det är domstolen som avgör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!