Ny app ska hålla nere vattenförbrukningen

En ny app ska få besökare och deltidsgotlänningar att hushålla med vattnet. "Förhoppningsvis kommer det här få många att tänka till över sin vattenförbrukning", säger projektledaren.

"Varje droppe räknas", säger projektledaren Awa L'eau.

"Varje droppe räknas", säger projektledaren Awa L'eau.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Gotland2022-04-01 05:35

Regionen har redan flaggat för att bevattningsförbud kommer att införas på delar av ön någon gång mellan påsk och första maj. Men det räcker inte och med en förväntad rekordsommar för besöksnäringen vidtas nu ytterligare åtgärder.

– Gotlänningarna är redan vana vid att hushålla på vattnet, det är svårare att nå fram med den här informationen till deltidsgotlänningar och tillfälliga besökare, säger projektledaren Awa L'eau.

undefined
Den nya appen ska få besökare att tänka på sin vattenförbrukning.

I påskveckan införs den nya appen Aquarius, som i praktiken fungerar som en ransonering. Fastighetsägare som inte är skrivna på ön tilldelas en ranson vatten som motsvarar en fjärdedel av en normal årsförbrukning. 

– Det kan tyckas orättvist men vi måste i första hand se till att det finns vatten så det räcker för de bofasta året om. Förhoppningsvis kommer det här få många att tänka till över sin vattenförbrukning – man kanske skippar den där andra duschen för dagen och inte låter vattnet stå och rinna när man lagar mat eller borstar tänderna, säger Awa L'eau.

För dem som har kommunalt vatten kommer detta läsas in automatiskt och användaren kan följa sin förbrukning i realtid. 

– Du kan själv ställa in dags-, vecko- eller månadsranson i appen och när du närmar dig gränsen får du en notifikation om detta, säger Awa L'eau.

undefined
"Varje droppe räknas", säger projektledaren Awa L'eau.

Den som har enskilt vatten eller tillfälligt besöker Gotland får istället logga sin förbrukning i appen. Även här kommer det att finnas en ransonering kopplad till hur lång vistelsen på ön är. För att underlätta detta kommer företag i besöksnäringen, som hotell- och serveringsställen, att redovisa förbrukningen med en OR-kod på kvittona som sedan scannas i appen. För den som förbrukat sin ranson finns möjlighet att köpa en större ranson, men bara om vattensituationen tillåter det.

På sikt är tanken att även alla bofasta på Gotland ska ingå i systemet. Precis som med appar som följer elpriset, kommer den som använder vatten när tillgången är god få ett bättre pris än den som gör det när det råder brist.

– Vi tror att det här kan vara en viktig del av lösningen på Gotlands vattenproblem, säger Awa L'eau, som hoppas att appen ska gå på export.

– Med svenska mått mätt har Gotland en särskilt besvärlig situation med dricksvattnet, men så här ser det ut på många håll i världen. Vi tror att många kan ha användning av appen. 

FOTNOT: Uppdaterad 13.06: Artikeln är ett aprilskämt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!