Ny reservhamn på Gotland – ska kunna ta emot Nato-stöd

Regeringen har pekat ut Kappelshamn på norra Gotland som en reservhamn för förnödenheter och militära förstärkningar, rapporterar SVT.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har till SVT förklarat beslutet om Gotlands nya reservhamn.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har till SVT förklarat beslutet om Gotlands nya reservhamn.

Foto: Judit Nilsson

Gotland2024-03-27 20:25

Sveriges Natomedlemskap, i kombination med en orolig omvärld, har satt press på landets infrastruktur. Eftersom Visby hamn i dagsläget bedöms vara den enda på Gotland med tillräcklig kapacitet behövs en reservhamn, menar regeringen. Tidigare har Trafikverket slagit fast att Kappelshamn har bäst förutsättningar som reservhamn, men under onsdagen blev det bestämt, rapporterar SVT.

– Det säkerhetspolitiska läget och kraven på vår infrastruktur gör att det krävs en reservhamn på Gotland, både av försörjningsskäl, av beredskapsskäl och som en konsekvens av vårt medlemskap i Nato, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till SVT Nyheter.

Utan en reservhamn skulle Gotland – som till hög grad är beroende av leveranser från fastlandet – drabbas av stora konsekvenser om Visby hamn av någon anledning skulle sluta fungera.

undefined
Kappelshamns hamn.

Tanken är att den nya reservhamnen ska kunna användas såväl civilt som militärt och vid behov kunna ta emot färjetrafik, varor och förnödenheter. Den ska också kunna ta emot militära fartyg och transporter, exempelvis vid ett läge där Försvarsmakten behöver flytta personal, fordon och materiel till ön. Även stöd från andra Natoländer ska kunna hanteras i hamnen. 

I dag är hamnen – som sedan 2016 ägs av Fortifikationsverket – i så dåligt skick att den är belagd med nyttjandeförbud. I praktiken innebär det att nya kajer måste byggas från grunden, med ramper för personbilar, utrustning för förtöjning och landstigning. Hamnbassängen behöver även muddras. Fortifikationsverket har tidigare beräknat kostnaderna för åtgärder inom hamnområdet till 185–280 miljoner kronor. 

Enligt de beräkningar Fortifikationsverket gjort kommer det dessutom att kosta 138–363 miljoner kronor att åtgärda farleden. Det innebär att kostnaden för att åtgärda Kappelshamn, både för civil och militär trafik, beräknas till totalt 323–643 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!