I början av året inleddes förhandlingen med USA om ett Defense Cooperation Agreement, en överenskommelse som bland annat ska reglera USA:s möjlighet till baseringsområden i landet för amerikanska styrkor. Avtalet gäller även förhandslagring av krigsmateriel, och den amerikanska militärens rättsliga status i landet. Med avtalet ska Sverige snabbare kunna få hjälp av USA i händelse av kris eller krig.
Vid en presskonferens på tisdagen bekräftade statsminister Ulf Kristersson att förhandlingen är inne i sitt slutskede. Under måndagen informerades riksdagspartierna om innehållet i överenskommelsen. Vid presskonferensen sade Ulf Kristersson ingenting om avtalets innehåll, men enligt DN (Dagens Nyheter) är Gotland tillsammans med Östersund, Luleå och Göteborg de baseringsområden som USA intresserar sig för.
Amerikansk militär har redan på flera sätt visat intresse för Gotland. I oktober 2021 landade ett amerikanskt Herculesplan på Brorakan. Ur planet lossades raketartillerisystemet Himars. Det hela var ett moment i den pågående specialförbandsövning som Sverige och USA genomförde tillsammans i södra Sverige.
Luftlandsättningen var en möjlighet att visa hur samarbetet mellan länderna fungerar.
– Att vi med amerikanskt militärt transportflyg har förflyttat ett långräckviddigt artillerisystem till Gotland undanröjer eventuella tvivel om vår gemensamma förmåga att garantera säkerheten i Östersjöområdet, summerade brigadgeneral Anders Löfberg insatsen.
Under övningen Baltops 22 landsteg amerikanska trupper på Tofta skjutfält. I september i fjol anlöpte det amerikanska amfibietransportfartyget USS Arlington Visby med 700 man ombord, och nyligen låg den amerikanska jagaren USS Paul Ignatius under några dagar vid kryssningskajen i Visby.
Gotlänningen Peter Mattson, universitetslektor vid Försvarshögskolan, ser de amerikanska besöken som ett sätt för USA att visa att det går att försvara Gotland om situationen kräver, och han räknar med att den amerikanska närvaron kommer att bli vanligare med Sverige som Nato-medlem.
Det är inte bara Sverige som förhandlar med USA om ett Defense Cooperation Agreement. Även Finland och Danmark är på väg att teckna avtal. Norge har redan gjort det. Avtalet med Norge ger USA tillgång till tre flygplatser och en flottbas. Enligt fiska YLE ska USA investera 100 miljoner euro enbart i området kring Rygges flygplats, strax söder om Oslo. Utrymmena som USA bygger kommer att övertas av Norge, men de amerikanska trupperna får fri tillgång till dem.