Nya regler för laddstolparna – ”Mindre godtyckligt”

Nya regler har införts för den som vill söka stöd för att anlägga en publik laddstolpe. "Det är svårt att säga om detta blir en förbättring eller en försämring."

Klimatklivets stöd för publika laddstolpar kan inte sökas av privatpersoner, som istället kan få avdrag på skatten. För bostadsrättsföreningar och andra organisationer, som behöver laddställen åt anställda eller boende, finns ett annat stöd, "Ladda bilen".

Klimatklivets stöd för publika laddstolpar kan inte sökas av privatpersoner, som istället kan få avdrag på skatten. För bostadsrättsföreningar och andra organisationer, som behöver laddställen åt anställda eller boende, finns ett annat stöd, "Ladda bilen".

Foto: Edvin Högdal

Gotland2022-05-16 10:45

Kommer de publika laddstolparna att räcka till när turisterna och sommargotlänningarna kommer till ön med sina elbilar? Tveksamt, rapporterade GT i dagarna.

Något som påverkar hur många offentliga stolpar som sätts upp är de bidrag och stöd som finns att söka – och det främsta bland dessa är Klimatklivet, som administreras av Naturvårdsverket.

Tidigare har ansökningsförfarandet varit tämligen okomplicerat. Den som velat ansöka har kunnat göra det, utan att någon hänsyn till kapacitet eller geografisk placering tagits.

Men nu blir det ändring på det. EU har infört nya regler, som bland annat innebär att stödet kommer att fördelas genom utlysningar, där aktörerna som vill sätta upp laddstolpar får komma in med anbud i konkurrens med andra. Därtill ställs minimikrav på antal laddställen och effekt.

En klar förbättring som stärker "Klimatklivets möjligheter att ge stöd till en tät och robust infrastruktur i hela landet", menar Naturvårdsverket. Men vid Länsstyrelsen på Gotland uttrycker man sig mer försiktigt.

– Det är svårt att säga om detta blir en förbättring eller en försämring. Många kan uppleva det som krångligt i det korta loppet. Förut var det bara att ringa fråga: "Kan jag söka stöd?"  "Jajamän", svarade vi, "ansökningarna öppnar då och då." I det långa loppet kan de nya reglerna dock vara bra för utbyggnaden, eftersom tanken är att vi ska komma bort från godtyckligheten och ha rätt laddstationer på rätt platser, säger Anna Sorby, handläggare på länsstyrelsen.

Enkelt uttryckt går det till så här: Myndigheterna tar fram en karta som visar på vilka platser det finns tillräckligt många laddstolpar som uppfyller kraven – och var det finns för få. Stöd kan sökas i det senare fallet, inte det förra.

Turismfaktorn då? Som vi berättat tidigare kan uppskattningar av hur många laddplatser ön behöver bli missvisande, eftersom man inte tar med sommargotlänningarnas och turisternas fordon i beräkningarna.

– Det där är något vi lyft med Naturvårdsverket, att vi har ett större behov sommartid. Svaret då har blivit att nej, det kommer man inte ta hänsyn till. Men indirekt kan man påverka det där, för inför utlysningarna har vi ett samråd. Och om det i samband med ett sånt kommer upp att behovet på en viss plats är större än vad kartan visar, då kan man väga in det, säger Anna Sorby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!