Vid en utvidgad undersökning av arbetsmiljön framkom det att personal vid länsstyrelsen på Gotland upplever tystnadskultur, mobbning och rädsla för trakasserier. Anklagelserna riktades mot länsrådet Anneli Bergholm Söder.
Undersökningen gjordes efter att cirka tio procent av personalen på länsstyrelsen, i en tidigare undersökning, uppgett att de upplevt mobbning och kränkande särbehandling. En separat anmälan om kränkande särbehandling lämnades också in i februari 2024. Även i den pekades länsrådet ut och utredaren kom fram till att hon hade ett olämpligt beteende.
Länsrådet Anneli Bergholm Söder utsågs av regeringen 2021 på förslag av länsstyrelsen som tagit extern hjälp av ett rekryteringsföretag. Några referenser om hennes bakgrund som chef fick facket inte se.
– Vitsorden var goda och det framkom inte något negativt om henne då. Vi utgick inte ifrån att det finns anmälningar mot henne och vi begär inte ut andra myndigheters personalakter, säger landshövding Anders Flanking.
Efter att arbetsmiljöundersökningen offentliggjorts har det framkommit att personal som jobbat med henne tidigare – hos polisen och på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) – haft liknande upplevelser.
På MSB var hon chef för den operativa avdelningen. 2017 gjordes en utredning efter att en anmälan om kränkande särbehandling lämnats in. Flera händelser vid olika tidpunkter ingick i utredningen där olika medarbetare som vittnade om att de känt sig kränkta och nedtryckta intervjuades.
En medarbetare uppgav att: ”Avdelningschefen skapar en mycket dålig arbetsmiljö genom sitt sätt att uttrycka sig, leda verksamheten och hantera mig som person….”
En annan medarbetare kommenterade reaktioner efter ett möte där avdelningschefen varit missnöjd med ett förslag på en presentation inför generaldirektören: ”En timmes utskällning och ifrågasättande”.
Bilden var dock inte samstämmig. En medarbetare som intervjuades ansåg exempelvis att kritiken som framförts under ett av mötena var befogad samt att Anneli Bergholm Söder inte var arg utan ”visade ett stort tålamod”. Även Annelie Bergholm Söder intervjuades i utredningen. Inte heller hon delade bilden av konflikterna eller att hon ska ha varit arg – men däremot rak och direkt.
Utredningen pekade på att arbetstagarna och Anneli Bergholm Söder haft svårt att kommunicera. Utredaren konstaterade att ”alla har ansvar för den uppkomna situationen” men att Anneli Bergholm Söder i egenskap av chef bär det yttersta.
Utredaren skrev även att hon ”utövat ett olämpligt ledarskap parat med en aningslöshet om den makt man har som avdelningschef. Hennes konfrontativa ledarstil i kombination med gruppens konflikträdsla har blivit ett arbetsmiljöproblem.”
Annelie Bergholm Söder föreslogs i utredningen att ”reflektera över sin ledarstil”. Det konstaterades att hennes ledarstil inte levt upp till standarden, men hon friades från att ha utövat kränkande särbehandling.
Länsrådet har också en lång bakgrund som chef hos polisen, där hon jobbade före tiden på MSB. En tidigare medarbetare där, som vill vara anonym, säger:
– Utvecklingen i hennes ledarskap verkar ha stagnerat. Hennes egenskaper utmynnade med ett mästrande sätt och hon försökte sätta sig på personer även när det gällde skitsaker. När jag hörde att hon fortsatt i samma stil på länsstyrelsen tyckte jag det var så allvarligt att jag ville berätta.
Efter länsstyrelsens stora arbetsmiljöundersökning, som presenterades i maj, kom förslag på elva punkter för att komma till rätta med problemen. Enligt Saco-S ordförande Johan Lundberg har facket varit tydliga med sin syn.
– Vi har inget förtroende för länsrådet. Jag tror vi var elva fackliga representanter och skyddsombud som förklarade detta för landshövdingen vid ett möte redan i höstas, säger Johan Lundberg.
Landshövdingen hade innan det redan bestämt att man skulle göra en fördjupad undersökning.
– Det är viktigt att ta frågan om förtroende på allvar, få klarhet i vad som ligger bakom problemen, säger Anders Flanking, som tyckte att dialogen med de fackliga företrädarna var bra.
I juni ska en handlingsplan presenteras för alla medarbetare. Johan Lundberg är dock kritisk och menar att facket inte fått vara med i arbetet med planen.
Annelie Bergholm Söder har avböjt att kommentera ytterligare.