Socialdemokratisk irritation efter Nypelius (C) inlägg

I ett Facebook-inlägg har Eva Nypelius (C) öppnat upp för ett blocköverskridande styre av Gotland. Beskedet verkar ha väckt irritation hos Socialdemokraterna.

Eva Nypelius inlägg på Facebook verkar ha väckt irritation hos Socialdemokraterna.

Eva Nypelius inlägg på Facebook verkar ha väckt irritation hos Socialdemokraterna.

Foto: Montage (Dennis Pettersson/Skärmdump)

Gotland2022-09-29 15:20

För några dagar sedan ville Eva Nypelius – som i fyra år varit ordförande för regionstyrelsen – inte uttala sig om de pågående förhandlingarna om Gotlands politiska styre. En förhandling som i högsta grad präglas av att Sverigedemokraterna återigen blev vågmästare mellan de rödgröna och de borgerliga partierna.

LÄS MER: Eva Nypelius talar ut efter nederlaget • ”Hade hoppats på mer”

Men nu har Centerpartiet öppnat upp för en koalition som skulle frånta SD vågmästarrollen. I ett Facebook-inlägg ställer Eva Nypelius sig nämligen positiv till ett blocköverskridande samarbete mellan sitt eget parti, Socialdemokraterna och Moderaterna. Efter att tillsammans ha fått cirka 68 procent av rösterna i valet skulle partierna ha en stark majoritet i regionfullmäktige.

undefined
Eva Nypelius har varit regionstyrelsens ordförande på Gotland under den senaste mandatperioden.

I inlägget hänvisar hon till en text av Helagotland.se:s oberoende socialdemokratiske ledarskribent Erik Fransson, där han uppmanat de borgerliga partierna på Gotland att samarbeta med Socialdemokraterna.

”Vi skulle kunna bli det stabila styret i mitten som ledarskribenten efterlyser. Vi vågar – frågan är om S vågar?”, skriver Eva Nypelius.

HELA LISTAN: De tar plats i regionfullmäktige efter valet

Men hos det socialdemokratiska toppnamnet Meit Fohlin – som varit regionråd i opposition under den senaste mandatperioden – verkar förslaget inte ha landat väl.

– Om Centerpartiet tycker att det är en bra idé att komma med utspel i sociala medier får det stå för dem, säger hon.

Har det skapat irritation i de pågående diskussionerna?

– Vi kommer att bygga en stabil majoritet, men de förhandlingarna ska inte ske i media, säger Meit Fohlin.

undefined
Meit Fohlin (S).

Eva Nypelius anser å sin sida att inlägget inte var en del av någon förhandling.

– Jag kommenterade bara vad som stod i tidningen och förde fram samma ståndpunkt som jag har haft sedan valresultatet blev klart, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!