Cementa har tillstånd att bryta kalk på Gotland igen. Tillståndet förlängdes under regeringens presskonferens under torsdagen. Miljöminister Per Bolund (MP) beskrev en kris som undanröjts, för stunden.
– Dagens beslut innebär att de allvarliga samhällskonsekvenserna som skulle kunna ha inträffa nu kan undvikas på kort sikt, sade han.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius menar att beslutet var naturligt och väntat.
– Jag tycker att det är bra. Riksdagen var helt överens om att man skulle göra lagförändringen. Vi ser att för att kunna förflytta cementkrisen framåt så var det här ett helt nödvändigt beslut, säger hon.
Samtidigt oroas hon över att tillståndet sträcker sig över lite mer än ett år istället får tre år som Cementa själva ansökt om.
– Det är en kort tid och känns kortsiktigt. Även om Cementa har påbörjat nya ansökningar så vet vi att det är långa processer vi har att göra med.
Eva Nypelius menar att grundvattnet och skyddandet av det är det viktigaste, följt av arbetstillfällen och miljövärden. Hon tror att Cementa kan bidra till en bättre vattensituation på ön, om man hittar samarbeten.
– Den typen av lösningar behöver vi hitta. Även om det finns en mindre påverkan så måste vi hitta kompensatoriska åtgärder. Lagra vatten och ta hand om det vatten som finns, för att klara försörjningen framåt. Oavsett Cementas brytning eller inte behöver vi jobba med lagring. Jag vänder mig mot bilden att brytningen skulle påverka hela Gotlands grundvatten, säger hon och fortsätter:
– I den förra ansökan som lämnades in hade vi ett avtal med Cementa om att nyttja Spillingsdammen och att de skulle investera i ett vattenverk för rening, de diskussionerna behöver föras vidare under det här året.
Naturskyddsföreningen säger att regeringen "ger Cementa ett frikort", får dom det?
– Nej det här beslutet handlar om det område och den volym som redan var miljöprövat. Det är tiden som förlängs nu. Riksdagen har tagit den här tillfälliga lagen så jag tycker inte man kan se det på det sättet.
Cementa började så sent som i början av veckan att köra transporter med sten från Nordkalks brott i Lärbro. Samtidigt dras produktionen igång i Slite igen. Eva Nypelius vill hitta en lösning att transportera sjövägen.
– Med transporterna blir det absolut påtagligt för de som bor på norra Gotland. Jag hoppar verkligen att man kan hitta en lösning där transporterna kan göras på båt. Det vore absolut smidigare, för alla.