Det nya stödpaketet presenterades under en pressträff på måndagsförmiddagen med finansminister Mikael Damberg (S) och Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl. Totalt presenterade man förslag på åtgärder som uppgår till strax över två miljarder kronor.
– Svensk livsmedelsproduktion kommer att falla om vi inte gör något, sade Ådahl under pressträffen och redovisade förslag om både stöd till djurbönder på knappt 1,6 miljarder kronor, stöd till yrkesfiske och återbetalning av dieselskatt retroaktivt, från årsskiftet.
Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, är positiv till det nya stödpaketet, och det är främst återbetalandet av dieselskatten som han välkomnar.
– Det är det som kan ge snabba likvida medel, och det är vad som behövs just nu för att kunna betala räkningar och så vidare, säger han.
De rena ekonomiska stöden välkomnas givetvis också, men brukar ta betydligt längre tid att få ut till lantbrukarna, menar Andreas Nypelius.
– Rena krisstöd har en förmåga att ta tid innan de betalas ut. Först ska ett stödsystem byggas upp, så de pengarna finns det väl risk att lantbrukarna får vänta på, säger han, men tillägger:
– Förhoppningen är väl dock att krisstödet är så tydligt formulerat att banken vågar använda dem som säkerhet till ett lån.
Regeringen har sedan tidigare presenterat ett åtgärdspaket till lantbruksföretagarna i vårändringsbudgeten på totalt 1,1 miljarder kronor. Med det nya stödpaketet planeras åtgärder på omkring 3,2 miljarder kronor, där den allra största summan alltså riktas mot djurproducenterna.
– Det är animaliesektorn som är hårdast drabbad för tillfället, så det känns helt logiskt att det är där den största satsningen görs. Alla är dock drabbade i någon mån, och en grupp som man kanske missar lite som vi har mycket av på Gotland är trädgårdsnäringen med dem som producerar rotfrukter bland annat, säger Andreas Nypelius.
Han tror att stödpengarna kommer att hjälpa lantbrukare att överleva, men betonar att det inte är den här typen av åtgärder som löser krisen långsiktigt.
– Kostnaderna som lantbrukarna drabbats av är enormt mycket större än såhär. Det som är hållbart på sikt är att matpriserna stiger, samt att mer pengar når lantbrukaren av det konsumenten lägger på livsmedlen. Men för att vi ska hinna nå dit så behövs krisåtgärderna.