Marina Olasdotter Eskola flyttade till Gotland för fyra år sedan. Efter att ha fött barn, och en efterföljande pandemi, ställde hon sig för två år sedan i kö hos Folktandvården på Gotland.
– Jag brukar försöka gå och undersöka tänderna var femte år ungefär, även om jag sällan har problem. Men nu har jag känt av besvär på en sida, så jag skrev till dem på 1177 för att se om det gick att få en tid, säger hon.
Svaret blev kanske inte konkret, men ändå talande, för hur situationen ser ut för alla de som ännu inte lyckats ta sig in i systemet. ”Tyvärr kan vi inte erbjuda dig tid, eftersom du inte ännu tillhör kliniken. Du står i kö, men det är fortsatt mycket lång väntetid för nya patienter, sannolikt flera år”, var beskedet från Folktandvården.
– Det är ett helt galet svar, speciellt när man som jag är fast på en ö, säger Marina Olasdotter Eskola.
Efter att ha ringt runt till flera av de privata tandläkarna på ön, kan hon konstatera att läget är detsamma där.
– Det är ingen som tar emot nya patienter. Jag vet några som ändå lyckats, för att de har kompisar som är tandläkare, och lyckats få in en fot. Men det blir ju också fel.
Hon fortsätter:
– Andra har kanske vuxit upp på Gotland och gått till Folktandvården för längesedan. De får tid tack vare att de fortfarande finns i systemet. Men jag är ju inflyttad och då verkar det vara omöjligt att ta sig in, åtminstone på väldigt många år.
Enligt en tidigare beräkning saknar 6 000 gotlänningar fast kontakt med tandvården, sedan flera tandläkare slutat de senaste åren. Läget på Gotland är dock som i övriga landet om man bortser från storstadsregionerna där ett överflöd av tandläkare finns att tillgå.
För Marina Olasdotter Eskola blir lösningen en resa till Stockholm under våren. Där är det snarare ett överskott på privata tandläkare, och inga problem att få en tid.
– Det finns till och med drop-in. Med det sagt så är det inget jag förväntat mig på Gotland. Jag skulle kunna tänka på att vänta ganska länge för att få en tid. Men när man inte ens får ställa sig på en väntelista så känns det ju som att något är fel i systemet, säger Marina Olasdotter Eskola.
Hon är inte ensam om att ha hamnat i den till synes omöjliga situationen som råder på Gotland – som får många att överväga en fastlandsresa för att kunna gå till tandläkaren.
Den privata aktören Distriktstandvården har 36 kliniker i Göteborg, Uppsala och Stockholm – varav en ligger i Nynäshamn. Här märker man av tandläkarbristen på andra sidan havet.
– Det har varit en strid ström av gotlänningar det senaste året, och det är till största del permanentboende på Gotland. Vanligast är de lite större behandlingarna, som att sätta in en krona – där det just nu är sju års väntetid på Gotland. I stället för att gå i flera år och vänta tycker man att det är värt att åka över med färjan, säger Marcus Jiderholt, marknadschef på Distriktstandvården.
Borde det inte finnas en marknad för tandläkare att etablera sig på Gotland?
– För vår del är det inte aktuellt i dagsläget, bland annat på grund av svårigheten att få personal att flytta. Varför det är så har jag inget bra svar på, Gotland är ju en underbar plats.
Helagotland har sökt tandvårdschefen på Gotland, Monica Palmö, men vi har hittills inte lyckats få kontakt.