Ramberg om oron för busstrafiken – "Vi skär inte ned"

Förslagen på omfattande förändringar i öns kollektivtrafik har lett till starka reaktioner. Inte minst i sociala medier.

Öns kollektivtrafik har sedan länge stora utmaningar. 
"Vi kommer att behöva göra förändringar, både i Visby och på landsbygden", säger Patric Ramberg, regionens tekniske direktör.

Öns kollektivtrafik har sedan länge stora utmaningar. "Vi kommer att behöva göra förändringar, både i Visby och på landsbygden", säger Patric Ramberg, regionens tekniske direktör.

Foto: Dennis Pettersson

gotland2022-07-03 09:02

Efter att bland andra GT rapporterat om den i början av veckan, har Rambolls konsultrapport och förslagen för öns kollektivtrafik väckt stora reaktioner. På Facebook har ett hundratal personer kommenterat artikeln, och merparten uttrycker både oro, ilska men också förvåning, över de förslag som lyfts fram.

Regionens tekniske direktör, Patric Ramberg, säger att han förstår reaktionerna, men också att slutsatserna som många drar är förhastade.

– Vår ambition inte är att försämra kollektivtrafiken. Det finns inget självändamål i det. I rapporteringen ser det ut som att vi skulle lägga ned busslinjer. Det kan förvisso bli färre linjer i slutändan, men det beror i så fall på att man slår ihop eller förlänger dem, säger Patric Ramberg.

undefined
Patric Ramberg, teknisk direktör vid Region Gotland.

Oavsett vilka förslag som blir verklighet eller som regionen väljer att bygga vidare på, är kollektivtrafiken onekligen ett ämne som skapar debatt. 

Kan du förstå den oro som trots allt finns?

– Jag kan förstå reaktionerna på att börja med satsningar i stan, men det betyder inte att vi ska skära ned på landsbygden. Men man ska veta att ge sig i kast med landet, är något som tar längre tid, därför börjar vi med Visby och därför har vi kommit längre med planerna för stadstrafiken.

Framförallt tycks det finns ett stort engagemang hos gotlänningarna, vare sig man är en flitig resenär eller inte, med många egna förslag. Men tilltron och förhoppningarna på regionens ansvariga är låga, baserat på det som skrivs i kommentarsfältet på Helagotland.se:s Facebook-sida.

– Jag tror vi är många som är överens om att kollektivetrafiken på ön kan bli mycket bättre. Vi vill ju att fler ska nyttja den och se ett värde i den. Det handlar snarare om att få en bättre täckning över hela ön, än att skära ned på landsbygdslinjerna, säger Patric Ramberg.

undefined
Öns kollektivtrafik har sedan länge stora utmaningar. "Vi kommer att behöva göra förändringar, både i Visby och på landsbygden", säger Patric Ramberg, regionens tekniske direktör.

I det sammanhanget krävs ett mer flexibelt system, enligt förvaltningschefen. De så kallade "hubbarna" är ett av förslagen som kan göra det möjligt, förklarar han:

– Det skulle i så fall innebära bussar som går betydligt oftare. Om bussen från Visby ska plocka upp resenärer i exempelvis Hemse, bygger ju det på att folk kan ta sig dit på egen hand. Antingen med egen cykel eller bil, vilket förutsätter bra möjlighet till parkering och laddning av elbil. Men kan man inte ta sig till Hemse på egen hand, då kommer hubben in i bilden, som är mindre bussar som man kan ta sig in med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!