Det här får du inte göra när du campar

Högt tryck i år igen på Gotländska campingplatser. Men vad finns det egentligen för oskrivna regler och vad borde man lära sig som ny campare? Helagotland har tagit reda på det.

Peppe Wallén har byggt ett utekök med spishäll och diskho som ger mer utrymme att laga mat vid, än inne i husvagnen.

Peppe Wallén har byggt ett utekök med spishäll och diskho som ger mer utrymme att laga mat vid, än inne i husvagnen.

Foto: Hanna Davidsson

Gotland2023-08-04 12:05

Under pandemin var det många svenskar som satsade på hemester. På Gotländska campingplatser ökade antalet gästnätter 2021 med 58 procent jämfört med året innan. Lika populärt verkar campandet vara i år, där beläggningen runt om på campingar i Sverige nått rekordnivåer, enligt organisationen Svensk camping. Likaså var fallet på Gotland. Sudersand Resort på Fårö hade fullbokat på deras platser för högsäsongen, redan tidigt i år. 

På Sandvikens camping i Östergarn står fler campare under en hel säsong, som pågår från första maj till sista september. Anton Modig med familj är en av de som testar på säsongslivet. 

undefined
Anton Modig.

– Intresset kom egentligen när min frus syster hade köpt husvagn ett år innan oss, då kände vi att "fasiken, ska vi testa?". Förra året var första sommaren med husvagn och i år ville vi testa på campinglivet en längre tid. 

I husvagnen bor Anton och hans fru, tillsammans med sina tre barn och hund. Men de har även varit fler än så. 

– Barnen sover i en trevåningssäng och vi i en ganska stor säng längst fram. Men man kan även ta ner köksbordet och där få två bäddar till. Sen har vi en soffa in vid dörren, där finns också en säng. Så som flest har vi varit tre vuxna och fem barn, men då har det varit tight, säger han. 

Under förra sommaren åkte familjen runt på ön, bland annat var de på Kneippbyn som upplevdes lyxigare. 

– Här gör man ju allt själv. Därför får det också vara lite som det är, det går inte att ha massa regler med barn på semestern. Sen finns det såklart en del saker vi tänker lite extra på, som att vi städar varje kväll och att vi tänker på bevattningsförbudet. Barnen vill ju gärna springa i vattenspridare, men då fyllde vi upp en dunk med vatten istället, säger Anton Modig. 

undefined
Birgit Timlin, Britt och Kent Drotty.

Birgit Timlin från Orust besökte Gotland för första gången. Hon fick åka med vännerna Britt och Kent Drotty med deras husbil. 

– Jag har sådan tur att få åka med mina vänner hit, säger Birgit. 

Paret Drotty har däremot varit på ön tidigare. För fem år sedan bytte de ut båtlivet mot campinglivet.

– Båt är ju väldigt väderkänsligt och under en kortare period. Bilen kan du åka med betydligt längre, säger Britt. 

Har du, Birgit, fått några lärdomar om campinglivet?

 – Man ska vinka till grannarna och man ska heja när man är ute på vägarna. Sen var det en händelse där jag kastade ut det sista av mitt te utanför dörren, för det är man ju van med att kunna göra hemma, men det fick man inte, säger hon. 

– Du hade kunnat göra det om du inte kastade precis utanför dörren, så man behövde gå i det, fyller Britt i. 

undefined
Linda Carlsson.

Gotlänningen Linda Carlsson har stått på samma plats i sex år på Sandvikens camping och är noga med att boka upp den i god tid. Till höger om sig står hennes föräldrar på en plats och till vänster hennes syster och svåger med familj.  

– Man hittar ju sin favoritplats, sen är den ju bra för här kan vi alla tre stå tillsammans. Man vill ju inte vara utspridda på flera ställen, säger hon.

Linda står med sin husvagn från dess att säsongen startar till dess att den slutar. Hon bor till största delen själv i husvagnen och ibland får hon besök av äldsta barnet. Men hennes sambo och två andra barn, stannar gärna kvar i stan. 

– Min sambo tycker inte om att vara här för han vill ha egen toalett och dusch, det finns ju i husvagnen men jag tror han tycker det är lite trångt. Så jag är särbo på sommaren kan man säga, det är en jäkla omställning egentligen ju, säger Linda skrattandes. 

Och det bästa med campinglivet är att det är ganska "mañana" och inga måsten, menar Linda. 

– I stan kan jag vara mer rastlös, men här ute kan jag koppla av. Att laga mat tar ju lite längre tid, men man har ju inte heller någon tid att passa så det gör inget, säger hon. 

undefined
Peppe Wallén har byggt ett utekök med spishäll och diskho som ger mer utrymme att laga mat vid, än inne i husvagnen.

Lindas svåger, Peppe Wallén, tycker att det bästa med att campa är att man har nära till det mesta och en mysig omgivning. 

– Man lever verkligen ett strandliv, där man grillar korv på stranden och badar mycket. När man kommer hem tänker man "fan vad stort man bor, behöver man egentligen bo så stort", berättar han. 

Varken Linda eller Peppe tycker att det finns några specifika regler att förhålla sig till. Kanske är Sandviken en rätt så lugn camping, jämfört med andra ställen. 

– Förr kändes det som om fler var mer partyhungriga och då var det också mer party, men nu är det lugnare, säger Peppe. 

– En sak som man ska tänka på är väl att inte gena över varandras tomter, men det är väl egentligen det enda, säger Linda. 

undefined
Kevin Bogren, Anita och Hasse Nilsson.

Anita och Hasse Nilsson har campat sedan 1990. Sedan 1992 har de stått på samma plats på Sandviken varje sommar. 

– I början när vi var här ute var det ganska litet och primitivt, säger Anita. 

– På den tiden ägde kommunen det här, fyller Hasse i. 

Genom åren har de blivit goda vänner med några av grannarna. 

– Vi brukar fira midsommar och ha kräftskiva med ett gäng här, det blir ju mest på sommaren man umgås med varandra, säger Anita. 

De brukar även få sällskap av barnbarnet Kevin Bogren, som också älskar campinglivet. 

– Det bästa är att gå och bada varje dag, säger han. 

Wilma Sandelius, receptionschef på Tofta Camping, berättade i en tidigare artikel att de var fullbokade hela juli. Och några som hann knipa en plats var paret Therese Jansson och Jan Brunmyra tillsammans med sonen Isaac Berhane. 

undefined
Isaac Berhane, Jan Brunmyra och Therese Jansson.

– Vi började campa under pandemin och har gjort det sedan dess. Förra sommaren hängde vi på Fårö en vecka och sen i Gustavsvik, säger Therese.

– För mig är det första gången på Gotland och förutom vädret har allt varit bra, säger Jan. 

Vad är det bästa med att campa då?

– Man är avkopplad på ett annat sätt än vad man blir hemma och man är utomhus nästan hela tiden, säger Therese. 

Några oskrivna regler?

– Nja, det skulle väl vara mer att man hjälps åt, till exempel när någon kommer och ska parkera så springer man fram och hjälper till. Sen i de gemensamma ytorna kan det ibland vara skitigt, men de flesta är ju duktiga och håller efter. Sen är det ju så att man står tätt och det är inte så privat, antingen gillar man det eller inte, säger Therese. 

– De som campar är ju vissa typer av människor som är väldigt sociala, fyller Jan i. 

undefined
Patrik och Terese Svensson.

Patrik och Terese Svensson från Karlskrona har campat sedan 2008 och är rutinerade inom campinglivet. I sommar valde de att hänga en vecka med husvagnen i Tofta. De tycker att de flesta är duktiga på att hålla ordning i de gemensamma ytorna, men några saker kan nog vissa tänka lite mer på.

– Man ska hålla sig i sin ruta och inte gena över andras tomter. Sen är det ju många som har hund också som rastar dem precis utanför, säger Terese. 

– Just hundar har ökat mycket och jag tycker inte man borde rasta dem mitt på området, det finns ju skog runt om, säger Patrik. 

undefined
Anna Danielsson och Torgny Bergkvist.

Anna Danielsson och Torgny Bergkvist från Malmköping stack ut med sin folkvagnsbuss från 1964 bland de andra husvagnarna och husbilarna. De var på ön för att närvara på en folkvagnsträff. De är egentligen mer för att fricampa, men ibland kan det vara skönt med dusch och el, berättar de. 

– Vi har ju ingen kyl heller, så man måste fixa med kylklampar och sånt. Men det bästa med att vara så här på en camping är att man träffar folk och det är både glad och trevlig stämning, säger Anna. 

Folkvagnsbussen som är till storleken betydligt mindre än grannarnas, rymmer mer än vad man tror. De har förvaring i flera lådor i bilen, köksbordet tas ner vid läggdags och madrasser och täcken förvarar de på taket under dagtid. 

– Vi gillar att försöka hitta sätt där man ska kunna få plats med allt på ett smart sätt. Det är tredje året vi campar med den här bussen, men vi har ju campat hela våra liv. 

– Vi campar mycket vintertid där vi har en husvagn i Sälen, fyller Torgny i. 

Men några saker som man antingen borde göra eller inte göra, har det svårt att komma på. 

– Vi är nog ganska smidiga. Sen när man är på ett sånt här fint ställe så vill man ju hålla efter lite mer och det har jag svårt att förstå om man inte vill, säger Anna. 

– Vi bryr oss inte om någon går över tomten heller. Sen är det väl en sak som Anna stör sig på och det är om man inte plockar upp håret efter sig från brunnen i duschen, säger en skrattandes Torgny. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!