I måndagens GT riktade personal från företaget Gotlands hemtjänster skarp kritik mot politikerna i socialnämnden. De kallade debatten om huruvida den privata äldreomsorgen fungerar eller ej för en "pajkastning" där "politikerna skjuter förbi målet".
– Oavsett om vi jobbar privat eller för regionen vill vi att våra äldre ska ha det bra, sade Karolina Ekman och förklarade att branschen befinner sig i den värsta bemanningskrisen någonsin.
Socialnämndens ordförande, moderaten Rolf Öström, erkänner att debatten emellanåt varit högljudd, vilket kan skrämma bort potentiell personal.
– Bilden är väldigt svartvit, vilket jag tycker är synd.
Men Håkan Ericsson (S), ledamot i socialnämnden, håller inte med hemtjänstpersonalen.
– De förenklar det hela enormt. Att vi är i det här läget är ju en effekt av att man släppt in privata vinstintressen i äldreomsorgen. Det har påverkat den offentliga verksamheten, som tänkt att "kan de spara, kan vi också".
Håkan Ericsson reagerar också på avsändaren bakom kritiken.
– Det är lite beklämmande att Gotlands hemtjänster, som varit en riktig vinstmaskin och gjort sina ägare till multimiljonärer, klagar nu. Om de hade använt vinstpengarna för att förbättra för sin personal hade de kanske haft lättare att behålla den.
Men en sak är han beredd att skriva under på:
– Vi måste visa vilket fantastiskt jobb det är att ge omsorg till våra äldre.
Under måndagen sammanträdde socialnämndens arbetsutskott, där de fick en dragning om bemanningsläget.
– Det är precis lika svårt att rekrytera till privat som egen regi, säger Rolf Öström.
För att lösa den mest akuta bemanningen till sommaren erbjuder de 12 000 kronor till de som flyttar en semestervecka.
– Vi är i ett nästintill desperat läge som jag ser allvarligt på, säger Rolf Öström och fortsätter:
– Det yttersta ansvaret vilar på mig, men jag kan inte trolla. Blir situationen så allvarlig att akuta åtgärder behövs är jag beredd att ha ett extra sammanträde i sommar.
Håkan Ericsson sätter stort hopp till äldreomsorgslyftet, som erbjuder personal att studera till undersköterska på arbetstid, vilket ger dem 3 000 kronor extra i lön.
– Sedan har man med framgång infört heltider, som gör att fler jobbar mer och stressen blir mindre, säger han och fortsätter:
– Men vi har en stor hemläxa kvar att göra.