Nytt projekt ska minska trängseln på badplatserna

För att minska trycket på stränderna mäts nu belastningen på parkeringarna vid några av öns populäraste badplatser.

Region Gotland och Geab mäter belastningen på badplatsernas parkering.

Region Gotland och Geab mäter belastningen på badplatsernas parkering.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2024-07-10 06:00

Överbelastade parkeringar och proppfulla badplatser är för många inte en helt främmande syn varma sommardagar. 

För att sprida ut badsugna besökare mäts nu belastningen på badplatsernas parkeringar runt om på ön. Det är Region Gotland som tillsammans med Geab står för projektet, och mätningen pågår mellan juni och september. 

– Vi genomför mätningen nu som ett test för att hitta det mest kostnadseffektiva sättet att bevaka trycket på våra parkeringar, säger Region Gotlands digitaliseringskoordinator Amanda Andersson i ett pressmeddelande. 

I projektet testas olika tekniker för att mäta belastningen på badplatsernas parkeringar. Och skulle parkeringen visa sig trång eller full, ska besökarna rekommenderas en annan badplats att åka till. 

– Målet är att den som vill ska kunna planera sina utflykter och på så vis minska på antalet onödiga resor, säger Amanda Andersson. 

Projektet är en utveckling på mätningen av badvattentemperaturer, som Geab utför sedan fem år tillbaka. På sikt vill regionen att tjänsten också ska kunna delge information om exempelvis algblomning och vindriktning. För att minska bilåkandet är tanken också att tjänsten ska informera om cykelvägar och kollektivtrafik.

Mätningarna genomförs på parkeringarna vid Nybro bad, Tingstäde träsk och Bungeviken. Enligt Region Gotland sker mätningen helt anonymt och ingen persondata loggas eller lagras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!