I fem år har Per-Ove Söderström haft ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad, vilket för med sig rätten att ställa sig på handikapplatser på bilparkeringar. I våras var det dags att förnya tillståndet. Men något nytt tillstånd beviljades inte, trots utförda tester och utlåtande från läkare, något som hans fru Clary Winberg uppmärksammar i en insändare.
– Förra gången var det inga problem att få tillståndet, jag förstår inte varför det inte går nu. Sedan det förra tillståndet har jag också opererats och som följd har jag ont i ryggen, eller hela kroppen faktiskt, så jag kan inte gå någon längre sträcka, berättar Per-Ove Söderström.
När det var dags att förnya tillståndet skrev Per-Oves läkare ett utlåtande som skickades till Region Gotland, men det räckte inte. Regionen menade, enligt Per-Ove Söderström, att det behövdes kompletterande utlåtanden och tester för att få tillståndet.
– Då genomförde jag ett test för att få ytterligare ett utlåtande. Det var ett "gå-prov" där man tillsammans med en sjukgymnast går omkring i sex minuter för att sedan bedöma tillståndet, säger han och fortsätter:
– Utlåtandet skulle in senast den 17 juli, men det kom aldrig fram eftersom att läkaren som skulle skicka in den troligtvis gått på semester.
Följen blev direkt avslag på ansökan, eftersom att handlingarna inte kommit in i tid.
– Det kan ju inte jag göra något åt. Jag har gjort testerna och uppfyller kraven för tillståndet, ändå blir det avslag, säger Per-Ove Söderström.
Han berättar att han klarar sig relativt bra i vardagen och så länge parkeringsplatserna är någorlunda nära ställer han sig inte på handikapplats. Men det är de regelbundna turerna till lasarettet som är problematiska.
– Där behöver jag stå på handikapplats, för att jag har jättesvårt att ta mig upp för backarna.
Vid Per-Ove Söderströms senaste besök på lasarettet stod fem handikapplatser tomma. Men utan tillståndet fick han leta efter en annan plats, på den då nästan helt fulla parkeringen.
– Jag förstår bara inte varför regionen blir så drabbad av att jag ska få det där tillståndet, säger han.
Elisabeth Randelius Ivarsdotter är handläggare på Teknikförvaltningen på Region Gotland. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet men skriver i ett mail till Helagotland att:
"Saknas det läkarintyg skrivs först brev med information om att sökande ska lämna in läkarintyg till ett visst datum, den sökande får även information om att det går bra att skjuta på tiden för inlämnande av läkarintyg. Har inte läkarintyget inkommit kommuniceras ärendet till sökande och därefter skrivs beslutet. Beslutet går att överklaga, och kan omprövas om t.ex. läkarintyg inkommer."
På frågan om det kan vara aktuellt att i fall som dessa först bevilja tillståndet, och följa upp efteråt, för att minska konsekvenserna för individen som ansöker, skriver hon:
"Vi jobbar rättssäkert, att bevilja tillstånd utan laglig grund, för att följa upp efteråt är inte rättssäkert. Att göra undantag för vissa och inte för andra skulle innebära ett avsteg från den rättssäkerhet som vi värnar om och därför kommer det inte att ske."
Angående om det finns möjlighet till förbättring av processen kring ansökan skriver hon:
"Vi ser över våra möjligheter till digital ansökan och digitala läkarintyg samt att förbättra ansökan för att få ett så bra beslutsunderlag som möjligt."