I april 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att höja friskvårdsbidraget för de anställda, från 1 200 kronor per år till 3 500. Höjningen var en del av ett pilotprojekt som genom satsningar på den egna personalen skulle minska andelen inhyrd personal. Men efter mindre än ett år så sänks bidraget till den tidigare nivån.
– De gick ut så stort och berättade att de höjde bidraget för att stimulera fler till att använda bidraget, för att det är bra att personalen rör på sig. Och sedan får vi bara veta att höjningen tas bort nästa år, säger Jonny Larsson, sjuksköterska på onkologen på Visby lasarett. Han fortsätter:
– Det är jättedåligt. Många har ju startat upp och skaffat gymkort med kanske bindningstid på flera år för man trodde att det här skulle fortsätta.
Jonny Larsson menar att många inom hälso- och sjukvården har svårt att ta ut sin friskvårdstimme och det höjda bidraget var en bra kompensation för det. Han är besviken på att bidraget sänkts, särskilt som pilotprojektet ännu inte har utvärderats.
– Att man avslutar projektet innan man har en utvärdering. Det tycker jag är konstigt, säger han.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob skriver i ett mejlsvar (hon har tappat rösten och kan inte prata) att höjningen också var ett slags test för att se ”om ett höjt bidrag skulle vara mer intressant än friskvårdstimme”. Att projektet skulle avslutas den sista december 2023 var klart redan från början, enligt Marie Loob.
”Pilotperioden var tydligt angiven till 2023 och att vi sedan skulle utvärdera för att kunna bidra med kunskap till förändringar i regionens friskvårdsriktlinjer”, skriver hon och berättar också att utvärderingen ska göras i januari.
Ett annat skäl till det sänkta bidraget är av ekonomisk art. Under 2023 fick regionen statliga bidrag som kunde användas till friskvårdsbidrag men det bidraget finns inte för 2024. Dessutom har Skatteverket synpunkter på att friskvårdsbidraget inte är på samma nivå inom regionen. ”Vi kan inte ha olika nivåer på bidraget mer än tillfälligt”, skriver Marie Loob.
Jonny Larsson tycker att regionen då i stället borde höja friskvårdspengen för alla. Men ”att höja för alla är en stor kostnad för regionen som kräver politiskt beslut”, skriver Marie Loob som också konstaterar att: ”det är som det är och nu jobbar vi för att hitta nya attraktiva lösningar framåt”.