Pigges nya idé ska hjälpa oss undvika socker

Svanenmärkt, Nyckelhålsmärkt och snart Sockerchecks-märkt? Ett nytt gotländskt initiativ vill hjälpa oss dra ner på sockret med en ny märkningr. "Det finns 60 olika namn på socker", säger Chrille Lundin.

Chrille Lundin och Kerstin Brismar.

Chrille Lundin och Kerstin Brismar.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2019-12-13 19:31

Gotlands Tidningar kunde berätta om Sockerchecken redan för några dagar sedan, men då var stora delar av hälsoprojektet fortfarande hemligt. På fredagen blev dock planerna offentliga när personerna bakom satsningen höll presskonferens på Clarion Hotel Wisby. 

Initiativtagare till Sockerchecken, vars målsättning är att människor ska dra ner på sin sockerkonsumtion, är multientreprenören Pigge Werkelin. 

– Jag är lite sockerpolis hemma, och har i samband med det insett hur svårt det är att få reda på hur mycket socker vissa produkter innehåller. Man måste nästan vara kemist för att förstå. Det gav mig idén att det behövs tydligare och enklare märkningar i butikerna, säger han.

För det är just det som Sockerchecken går ut på; hyllkantsmärkningar i butikerna. Dessa kommer att vara indelade i fyra färger utifrån hur mycket socker en produkt innehåller. 

– Vi kommer att räkna ut det tillsatta sockret i respektive produkt och göra om det till en färgskala bestående av grönt, orange, rött och svart, där grönt betyder väldigt lite socker och svart väldigt mycket, säger Mattias Andersson, som är projektledare och tillträdande vd. 

I dagsläget är Sockerchecken ett pilotprojekt där 500 personer kommer att ingå i en referensgrupp. Projektstart är den 1 februari nästa år, och med på tåget är även Coop Gotland. Det är på Stora Coop i Visby som hyllkantsmärkningen kommer att ske i ett första skede.

– Vi tycker att det är jätteintressant att gå i bräschen och underlätta för våra kunder att göra bra och kloka val. Det här handlar inte om att förbjuda några produkter eller skriva folk på näsan, utan det handlar om att hjälpa konsumenterna, säger Carl-Johan Stålhammar, vd på Coop Gotland.

Hur tror du att leverantörerna kommer att reagera ifall de får en svart märkning?

– Det är en konsekvens vi kalkylerat med, och vi inser att alla kanske inte kommer att bli jätteglada. Men i förlängningen kanske det här leder till att någon leverantör väljer att förbättra innehållet i sina produkter. 

För expertisen i Sockerchecken-projektet står Kerstin Brismar, bland annat professor i diabetesforskning och ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd, samt Chrille Lundin, personlig tränare på Form Gotland och utbildad medicinsk tränare och specialist inom socker och hälsa.

– Diabetes, övervikt och demens grundar sig alla i sockerkonsumtion, och det lättaste sättet att undvika den här typen av problem är att minska på sockret. Därför är det jätteviktigt att man hjälper människor att välja rätt, säger Kerstin Brismar, och får medhåll av Chrille Lundin.

– Det finns ett 60-tal namn på socker som förekommer på innehållsförteckningarna, så det är näst intill omöjligt för kunderna att förstå hur mycket socker produkterna innehåller. Det känns väldigt roligt att få vara med i ett sådant här projekt här på Gotland, säger han. 

Gänget bakom pilotprojektet drar paralleller till Nyckelhåls- och Svanenmärkningarna, och hoppas att Sockerchecken i framtiden ska få samma spridning. 

– Vi har tuffa ambitioner. Piloten körs på Gotland, men målet är att märkningen ska uppfattas som ett enkelt verktyg för konsumenterna, och fungerar det här så bör det även fungera på andra marknader såväl i Sverige som i världen, säger Mattias Andersson. 

Det här är ju trots allt ett affärsprojekt. Hur ska ni ska tjäna pengar på det här?

– Under piloten finns det inga inkomster, men faller det här väl ut så kommer handlarna att betala en avgift för att nyttja den här märkningen. Det blir ungefär som en prenumeration. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!