För ett par år sedan inventerade teknikförvaltningen alla kommunala lekplatser på ön och tog fram nya riktlinjer för dem. I samband med det gjordes även en handlingsplan för hur lekplatserna ska rustas upp och hur de ska underhållas i framtiden. De lekplatser som var i sämst skick har prioriterats och görs om snabbast och de stora lekplatserna får ett tema. Sex miljoner kronor har investerats under förra året och i år, bland annat i Havderlunden där ett helt nytt piratskepp i trä nu ska vara redo för lek.
– Lekredskapsföretagen hade ett erbjudande innan jul förra året och vi tyckte att ett skepp, det har vi ingenstans. Sådana stora lekredskap har vi inte råd med annars så vi passade på att köpa det, säger stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson när vi träffar henne i Havderlunden vid Malmrosrondellen i Visby. Hon fortsätter:
– Det är jättekul att kunna erbjuda en sådan här lite större grej.
Några av de lekplatser som gjorts i ordning hittills är den på Gärdesstigen, Oxelgatan och Sparken (Pjäsgatan), samtliga i Visby. Men även lekplatsen i Roma har förnyats och fått ett skogstema efter önskemål från barnen i Roma.
– Jag tycker det är kul med Roma lekplats. Det har gjorts så lite i Roma genom åren för vi har så lite mark där, men det är jättekul och parken har blivit lite mer av en besökspark som vi har sett att den faktiskt används, säger hon.
Teman används i första hand i det stora lekplatserna, på de mindre kan det vara svårt att få fram ett tema, berättar Pernilla Johansson. Till de större lekparkerna räknas Tallunden i Visby som nu håller på att förvandlas och har ett medeltida tema.
Planen är att lekplatsen ska öppnas I början av juli.
– Det blir ett klätternät som inte varit där innan. De blir lite balansbanor, gungor av olika slag och snurrkarusellen blir kvar, säger Pernilla Johansson och fortsätter:
– Vi har tagit bort tåget som inte går att reparera. Vi har inte tagit bort det för skojs skull, utan det var slut helt enkelt, det gick inte att använda.
Arbetet med en ny lekplats i Slite skulle ha varit i gång redan, men projektet har blivit försenat då marken måste analyseras efter eventuella föroreningar. Även i Slite har barnen på orten fått vara med och bestämma temat: rymden.
– Den i Slite kommer att bli något alldeles extra, det ska bli jättespännande för det är en ny tjej hos oss som har ritat den. Jag tror den kommer att bli superspeciell, säger Pernilla Johansson. Hon fortsätter:
– Sedan handlar det om när vi går ut på upphandling, kommer vi att klara av det ekonomiskt. Blir det för dyrt får vi börja plocka bort saker.
Efter Slite står Bingebyparken på tur och en dialog med skolorna om barnens önskemål pågår. Förhoppningen är att komma i gång i år. Enligt riktlinjerna ska de 32 lekplatserna ha gåtts igenom inom tio år, sedan ske de underhållas vart femte år.
– Då går de aldrig ner och blir jättedåliga utan vi har en standard som vi kan håller hela tiden. Det är vi väldigt nöjda med att vi har fått till, säger Pernilla Johansson.
Men hur det blir med nästa års investeringar i lekparker är osäkert.
– Sedan vet vi inte hur det blir i och med att vi är politiskt styrda. Och det är ju lite svajigt med investeringar. Men vi hoppas att politiken vill fortsätta satsa så att vi kan följa vår handlingsplan, säger stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson.