Med en timme gratisarbete mer om dagen riskerar julen att bli en ojämställd högtid. SCB gör var tionde år en tidsanvändningsstudie och 2021–22 kom den senaste.
– Den visar att kvinnor fortfarande gör mer obetalt arbete än männen, framför allt i hemmet med hushållsarbete, ansvar om barnen, göra ärenden och hjälpa anhöriga, säger Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen.
Hon berättar att det långsamt går åt rätt håll, men att gapet mellan kvinnors och mäns oavlönade arbete fortfarande finns och skapar stora problem.
– Kvinnors dubbeljobbande påverkar deras hälsa. Det är fakta från Försäkringskassan att kvinnor är mer sjukskrivna än män, nästan dubbelt så mycket och 90 procent mer på Gotland, säger hon och menar att det får stora konsekvenser för kvinnors ekonomi.
När årets stora högtid julen står för dörren riskerar den att följa mönstret.
– En enorm kvinnobörda, varnar Caisa Skoggren och pekar på riskerna.
Kvinnor projektleder i högre grad sociala aktiviteter, som att få ihop släkt och vänner, och tar också ett större ansvar i hemmet än männen.
– Det går åt enormt mycket tid att samordna julen, säger hon och menar att det handlar om allt från barnens julfirande i skolan till att bestämma med släkten hur man ska fira och att planera inköp av julklappar och julmat.
Julen innebär i många familjer också att det finns mer alkohol tillgängligt än annars.
– Vi ska leva nära varandra i flera dagar och det förekommer alkohol, det innebär enormt mycket riskfaktorer, säger Caisa Skoggren och berättar att siffror från Brottsförebyggande rådet visar en svart statiskt: Bakom vartannat fall av våld i nära relationer finns det alkohol med i bilden.
Att våga agera, kanske göra en anonym orosanmälan på Region Gotlands hemsida, är hennes rekommendation om man är orolig för någon i sin närhet.
Att också prata om mängden alkohol innan jul kan vara en bra sak. Och att ha en bra kommunikation även kring det övriga julfirandet i familjen.
Att försöka göra förberedelser och julens fixande lustfyllt och tillsammans, både som par, och att involvera barn och släktingar, är ett annat tips. Kanske dessutom att skruva ner på krav och förväntningar.
– På julafton måste inte allt vara underbart och perfekt. Se på förberedelserna som att det också är en tid att vara tillsammans och baka eller pyssla, säger Caisa Skoggren.
Caisa Skoggren vill inte moralisera kring att det självklart finns kvinnor som njuter av allt kring julens firande och förberedelser, men menar att högtiden absolut kan bli mer jämställd – och därmed öka förutsättningarna för att nå jämställdhetsmålen.
Att medvetandegöra skillnaderna i kvinnors och mäns tidsåtgång kring gratisarbetet hemma är ett steg.
– Det är härligt att förbereda julen, men gör det tillsammans, säger hon.
Tillsammans är så som mammalediga Liv Berntsson och hennes man planerar julen. Men när det kommer till det obetalda hushållsarbetet i hemmet är rollerna omvända mot statistiken.
– Han gör 80 procent av hushållssysslorna. Han älskar att städa och mår bra av det. Jag skulle inte stå ut med nåt annat, vi kvinnor har gjort mest i alla tider, säger hon.
Omvända roller är det även hemma hos Karin och Ulf Palmenfelt.
– Jag jobbar och Ulf är pensionär, säger hon och berättar att han gör mycket av sysslorna i hemmet, all matlagning och också kan "springa enklare ärenden":
– Jag har alltid tyckt om att laga mat, särskilt till jul, och Karin inte, säger han.