Planer på ny havsbaserad vindkraft öster om Gotland

Ytterligare en havsbaserad vindkraftspark planeras utanför Gotland. Denna gång endast tolv kilometer från öns östra kust, vilket kräver att regionen säger ja.

Bolaget OX2 planerar för två havsbaserade vindkraftsparker öster om Gotland. Vindkraftsparken på bilden är Lillgrund i Öresund.

Bolaget OX2 planerar för två havsbaserade vindkraftsparker öster om Gotland. Vindkraftsparken på bilden är Lillgrund i Öresund.

Foto: Drago Prvulovic / TT

Gotland2023-09-07 11:50

Det nya projektet, som går under namnet Ran, är företaget OX2:s sjätte i Östersjön. 

Mest känt sedan tidigare är kanske projektet Aurora, cirka 20 kilometer sydväst om Gotland. Den ansökan ligger just nu hos länsstyrelsen. I juli stod det klart att Försvarsmakten motsätter sig planerna, som de i sitt remissyttrande menar skulle medföra påtaglig skada för totalförsvaret. Tidigare har både ornitologer och Naturskyddsföreningen Gotland motsatt sig den tänkta placeringen.

Den nya planerade vindkraftsparken Ran ligger cirka tolv kilometer öster om Gotland och har en yta på cirka 327 kvadratkilometer.

– Det här området har pekats ut av Region Gotland som lämpligt för havsbaserad vindkraft i översiktsplanen, säger projektledaren Elina Cuéllar, som ser flera fördelar med placeringen:

– Närheten till Gotland kortare avstånd för bättre anslutningsmöjligheter, sen är det grundare där än på tidigare platser.

Ran ligger också i närheten av ett annat av bolagets projekt, Pleione. I våras presenterade bolaget planerna på den havsbaserade vindkraftsparken, som de vill anlägga cirka 35 kilometer öster om Gotland. Sedan dess har planerna reviderats och nu är parkområdets yta cirka 194 kvadratkilometer.

– Nu går vi ut med ett mindre område. Vi såg möjligheten att utveckla Ran som ligger i närheten av Pleione och vi ser fördelar med att båda projekten ligger inom det här området, säger Elina Cuéllar.

I de första planerna för Pleione var projektytan mer lämpligt för flytande fundament. I den reviderade planen för Pleione, liksom för projektet Ran, handlar det istället om fasta fundament på havsbotten.

– Vi såg chansen i och med att båda projekten med dagens utformning har grundare djup och går att utveckla med befintlig teknik, säger Elina Cuéllar.

– Vi vill vara klara till 2030. 

Beroende på vindkraftverkens storlek handlar det om sammanlagt 142 till 191 vindkraftverk, som högst med en totalhöjd på 310 meter.

Skulle planerna bli verklighet förväntas de båda vindkraftsparkerna tillsammans generera omkring 13 terawattimmar per år, vilket motsvarar ungefär nio procent av Sveriges nuvarande totala elförbrukning.

Bolaget kommer att ansöka om tillstånd från mark- och miljödomstolen, men eftersom Ran ligger inom svenskt territorialvatten krävs att Region Gotland säger ja till planerna. Under september månad kommer därför samråd att hållas i Slite och Katthammarsvik.

– Vi ser över om vi ska hålla samråd på något mer ställe där människor berörs av den här utsikten, säger Elina Cuéllar.

 Pleione ligger istället inom svensk ekonomisk zon och behöver inte godkännas av regionen.

– För Pleione så ansöker vi om tillstånd direkt från regeringen, säger Elina Cuéllar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!