"Väldigt lätt att beställa hem droger i dag"

Redan vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft nationellt som ska göra det lättare för personal inom postverksamhet att få bryta mot sekretess och rapportera misstankar om droger till polisen. Efter sommaren ska detta implementeras även på Gotland.

"Det har varit en process i många år med en ny lagstiftning som kan komma att ändra en hel del", säger Emil Eisersjö.

"Det har varit en process i många år med en ny lagstiftning som kan komma att ändra en hel del", säger Emil Eisersjö.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2023-05-19 06:02

Siffror från SVT visar att 174 personer på Gotland dömdes för ringa narkotikabrott under januari 2021 till augusti 2022, varav 124 av dessa för innehav eller bruk av cannabis. Även tabletter med bensodiazepiner, lugnande medel, har blivit vanligare bland den yngre gruppen. 

Därför har också polisens arbete trappats upp nationellt mot narkotikan och gängen. Gotlandspolisen är inget undantag. Antalet anmälda narkotikabrott på Gotland har ökat med 30 procent de senaste tre åren och under 2022 gjordes över 1 000 anmälningar. 

– Vi vet inte exakt hur mycket som kommer in via vilken kanal, det ena är via färjan, det andra är via flyg och tredje via postförsändelser. Men i min mening tror jag att vi underskattar hur mycket som kommer in via postförsändelser. Det är väldigt lätt att skapa ett inlogg via darknet och beställa hem droger i dag, även för de som inte har kontakter i den kriminella miljön.

De senaste åren har polisen även inlett ett samarbete med Destination Gotland där de är på plats vid ankommande färjor, så gott som dagligen menar Emil Eisersjö.

– Det är ju tyvärr så att det kan vara mycket som vi missar då vi inte kan stoppa alla avgående, för att göra detta måste det finnas en misstanke för varje enskild individ. För att röra oss inne på färjan måste vi också beakta allergiker och andra resenärer, säger han och tillägger:

– Sedan hur vi arbetar och vad vi gör, det är inte bra för mig att berätta om för det handlar om våra arbetsmetoder. Men de som är i den här branschen borde nog inte frakta droger via färjan. 

undefined
Numer ska personal inom postverksamhet kunna bryta sekretessen och rapportera till polisen vid misstanke om brott.

Den nya postlagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet gör det svårare för kriminella att sända illegala varor i brev och paket. 

De som arbetar inom postverksamhet har numera möjlighet att bryta sekretess och lämna ut uppgifter som rör misstankar om brott till polisen. På Gotland samverkar man just nu med aktörer för att hitta arbetsmetoder som är tänkta att vara på plats efter sommaren. 

– Förut har det varit så att man inte har fått lov att informera oss om man misstänkt något, för då har man brutit mot sekretessen. Med den nya lagstiftningen har personal i stället en skyldighet att rapportera om man upptäcker något suspekt. Det ger oss betydligt större möjligheter att hitta de kriminella flödena i postgången, säger Emil Eisersjö. 

Emil Eisersjö är lokalpolisområdeschef på Gotland.
Emil Eisersjö är lokalpolisområdeschef på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!