Han cykelpendlar fem mil om dagen året runt

Vintern är här och för många kan det vara svårt att motivera sig att ta cykeln istället för bilen. Polisbefälet och cykelpendlaren Rudolf ”Ruda” Söderström ger sina bästa tips för lyckad vintercykling.

Rudolf ”Ruda” Söderström cyklar varje dag från Tofta till sin arbetsplats i polishuset.

Rudolf ”Ruda” Söderström cyklar varje dag från Tofta till sin arbetsplats i polishuset.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2023-12-01 07:02

Kyla, mörker och halt väglag behöver inte betyda att cykeln måste stanna hemma. Rudolf ”Ruda” Söderström, stationsbefäl vid Gotlandspolisen, cykelpendlar från hemmet i Tofta till arbetsplatsen i stan, i stort sett alla dagar som han jobbar. Det blir ungefär två och en halv mil och 45 minuters cykling enkel väg. Hans bästa tips är att satsa på bra utrustning.

– Jag köper bra slangar och vinterdäck och lägger mer pengar på ordentliga grejer istället för att köpa billigt. Det är inte alltid billigt är dåligt men det är bra att läsa på innan, vad det är för material till exempel.

undefined
Rudolf ”Ruda” Söderström cyklar varje dag från Tofta till sin arbetsplats i polishuset.

Att vara rätt klädd är också viktigt.

– Använd flera lager, vindtäta kläder, vinterbyxor och cykelhandskar. Jag använder balaclava också så jag inte blir kall om halsen. Visst, det kan vara lite stökigt när det är dåligt väder men när du väl kommit ut är det förbaskat skönt att ställa sig i duschen efteråt. Sluta vara så bekväm, det är bara en vanesak och du mår bra av det, säger Ruda Söderström.

En av de viktigaste sakerna är säkerhetssynpunkt är hjälm och att synas ordentligt i mörkret. Cykellysen är inget man bör snåla in på, menar Ruda Söderström.

– Du ser och syns bra när det är mörkt. Det funkar även med pannlampa. Ha ett uppladdningsbart bra lyse som håller i längden. Som bakljus föredrar jag att använda det blinkande röda som övriga trafikanter snabbare och lättare uppfattar.

För att främja vintercyklandet anordnade Region Gotland, Cykelvänligast och Energicentrum Gotland nyligen en cykelfrukost med de bästa tipsen för att bli en ”vintertrampare”, där även vinterväghållning och trafiksäkerhet togs upp. På plats fanns Simon Hoffman, enhetschef underhåll och anläggning på Trafikförvaltningen, som bland annat jobbar med snöröjning och halkbekämpning.

– Vi vill främja gång och cykel överlag och förändra ett beteende. Vi är så vana vid att alltid använda bilen, om så bara 300 meter till affären. Kan fler cykla minskar trafiken och behovet av parkeringsplatser. Det finns även positiva aspekter för miljön och hälsan. Dessutom vill vi få ner dammet och PM10-partiklarka i luften, säger han.

undefined
Simon Hoffman, enhetschef underhåll och anläggning på Trafikförvaltningen vill att fler ska välja cykeln, även vintertid.

Regionen har i år gått över till att använda granitkross till halkbekämpningen på Visbys cykel- och gångbanor. Vad det får för effekter för luftkvalitet och potentiella skador på cykeldäck återstår att se. 

– Nu ska vi testa med granit i hela Visby och se vad det får för effekt på våra luftkvalitetsproblem. Förhoppningsvis så mals det inte sönder och dammar lika lätt som kalkstenkrossen, säger Simon Hoffman.

Tidigare har det rapporterats om ett ökat antal punkteringar och att granitkrossen kan sätta sig som nålar i däcken.

– Vi ska följa upp med cykelhandlarna om det ökar med punkteringar hos dem. Man kan även gå in och göra en felanmälan att det skett en punktering på regionens hemsida. Sen är det också det här med utrustningen, ska man cykla under den här årstiden måste du ge dig själv bra förutsättningar som vinterdäck, säger Simon Hoffman.

undefined
Kalkkross har används mot halkan men dammar mycket.

Ett annat problem som kan ställa till det för cyklisterna vintertid är snöröjningen. 

– Det finns olika prioriteringsordningar för plogningen i Visby. Oftast plogas genomfartslederna först för att få flöde fort och samtidigt plogas då tillhörande gång och cykelbanor. I regel plogas dessa efter att tre centimeter snö fallit och på övriga gång- och cykelbanor är det fem centimeter, säger Simon Hoffman.

Tips för vintercykling

Rudolf "Ruda" Söderströms bästa tips för vintercykling.

Säkerhet: Ha cykellyse och reflexer både fram och bak, även på däcken. Använd en ordentlig hjälm. Anpassa hastighet efter väglag.

Utrustning: Vinterdäck är oslagbart. Använd flera lager och vindtäta kläder; vinterbyxor, bra cykelhandskar och cykelskor med överdrag – då blir det varmt.

Motivationen: Du får motion och mår bra av att cykla! Det kan vara jobbigt att ge sig ut i dåligt väder men förbaskat skönt att ställa sig i duschen efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!