”Svårt för polisen att rekrytera i mindre kommuner”, rapporterade SVT i november i fjol. ”Stockholm är den enda polisregion som har färre poliser i dag, jämfört med innan den stora omorganisationen 2015”, skrev sedan DN i januari.
Båda sanningarna existerar parallellt; myndigheten har problem med att hitta folk, både på landsbygderna och i huvudstaden.
Sverige har fått fler poliser, men det saknas fortfarande 4 000 personer, om målet på 26 000 ska nås till år 2026.
Gotland tillhör polisregion Stockholm och delar därför storstadens utmaning – men ön som sådan utgör samtidigt ett positivt undantag.
Här har numerären ökat med 20 på senare år, till totalt 150 anställda (exklusive kontaktcentret PKC, som tillhör en separat del av organisationen).
Den lokala polischefen Fredrik Persson har inga problem med antalet sökande – snarare tvärtom faktiskt.
– Numera är vi väldigt attraktiva, jag har i princip en kölista faktiskt. Så just här har man kunnat infria de politiska löftena om fler poliser, berättar han.
”Numera”, säger alltså Fredrik Persson. För så har det verkligen inte alltid varit.
– Nej, historiskt sett har det varit svårt att hitta folk även på Gotland. Men någonstans under pandemin svängde det. Kanske gjorde corona att många omvärderade sitt liv, vad man vill göra och var man vill bo. Det är dock spekulation, jag vet inte riktigt vad som har hänt, men jag är glad att vi slipper ha problem med att rekrytera.
Samtidigt har man gjort en del lyckade satsningar också. För ett och ett halvt år sedan var GT på plats under en informationskväll på polishuset, som handlade om yrket som sådant och vägen dit.
Frågorna och samtalen vittnade om ett stort intresse bland åhörarna.
– Utöver det har vi även haft så kallade anhörigdagar; vår bästa rekryteringsbas är ofta närstående och vänner till dem som redan jobbar hos oss. Våra medarbetare är väldigt duktiga ambassadörer, berömmer polischefen.
Denna ö-trend har inte heller passerat obemärkt förbi, i resten av polisregionen. Ledningen i Stockholm har nyligen beslutat utöka antalet utbildningsplatser på Gotland.
Numera är de tio stycken per omgång, vid två tillfällen per år. Tanken är att vissa av dem ska fylla delar av huvudstadens behov, men på distans.
– Man vill expandera polisbegreppet på Gotland. Det som går att göra på distans kan man göra härifrån, säger Fredrik Persson.