Sedan ett år tillbaka kan den som arbetar inom postverksamhet bryta mot sekretessen och polisanmäla, om man misstänker att en försändelse innehåller narkotika eller annat illegalt.
– Förut har det varit så att man inte har fått lov att informera oss om man misstänkt något, för då har man brutit mot sekretessen. Med den nya lagstiftningen har personal i stället en skyldighet att rapportera om man upptäcker något suspekt. Det ger oss betydligt större möjligheter att hitta de kriminella flödena i postgången, förklarade lokalpolisområdeschef Emil Eisersjö i en intervju i maj.
Gotlandspolisen har under många år misstänkt att en stor del av knarket på ön anländer via posten. Har då den aktuella lagstiftningen givit någon effekt här?
Nja, inte mycket, än så länge. Arbetet verkar än så länge vara i sin linda.
– Vi har ett närmare samarbete med polisen på Gotland och har tipsat dem några gånger när vi har haft misstankar om olagligt innehåll. Om polisen har haft nytta av dessa tips får du fråga dem, kommenterar Torbjörn Helmersson, lokal distributionschef för Postnord.
Kommunpolis Conny Johansson bekräftar att det handlar om ”ett fåtal” gånger som postpersonal hört av sig:
– Jag har stämt av med förundersökningsledarna, som tror det rör sig om ett fåtal ärenden, där man kanske känt en misstänkt lukt eller så. Då har man tagit kontakt med oss och vi har kontrollerat försändelsen. Om vi också fattar misstankar kan en förundersökningsledare ta beslut om att öppna paketet eller brevet.
Hur många gånger det faktiskt har gått så långt kan han inte svara på.
Men Conny Johansson antyder att mörkertalet förblir stort; att en hel del illegala substanser och ting alltjämt når sin mottagare.
– Jo, det tror jag. Narkotika kommer ofta till ön i försändelser och att det rör sig om flera sådana än vi får tag på, det är vi ganska övertygade om.
Kommunpolisen hoppas fortfarande att den nya uppluckringen av postsekretessen ska leda till fler avslöjanden på Gotland:
– Det finns många utlämningsställen för post och paket och överallt har man kanske inte kunskaperna än. Lagstiftningen klargör att det är distributionsföretagen som ska utbilda, men jag tänker att polisen kan hjälpa till med det här på Gotland. Nu har det gått ett år och det här är en aktivitet vi behöver jobba med och samverka kring, anser Conny Johansson.