Utmärkelsen Ung Svensk Form 2024 är ett pris som går till en rad unga svenska formgivare som tillsammans beskrivs representera det mest tankeväckande och innovativa på den unga designscenen i dag.
En av årets 24 vinnare av Ung Svensk Form är William Liljeblad från Visby. Från sitt snickeri i Vallstena har han tagit fram och producerat sin stol "Almis", tillverkad av lokalt almvirke som har fällts för att minska spridningen av almsjukan på ön.
– Jag har hunnit landa lite i det här, jag har vetat om det sedan i början av hösten men har inte fått säga något förrän nu. Men jag var lite tagen i början, när jag fick veta att jag blivit uttagen. Jag är så glad för att vara med bland vinnarna för jag vet att det är jättemånga duktiga som försöker att komma med, säger William Liljeblad.
Utmärkelsen innebär att hans stol kommer att visas på en turnerande utställning som inleds med möbelmässan i Stockholm (Stockholm Furniture Fair) den 6 februari. Deltagarna får sedan, under året, ställa ut på platser som Form/Design Center i Malmö, möbelmässan i Göteborg samt IKEA-museet i Älmhult.
Svensk Form, som tillsammans med Form/Design Center, startade projektet 1998, beskriver utställningen som Sveriges viktigaste forum för formgivare i början av sin karriär. Vinnarna återfinns på alla områden inom design och formgivning: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, möbler, konsthantverk, glas, keramik, metall, textil och mode.
Efter att ha sökt utmärkelsen sent i somras fick William Liljeblad åka upp med sin stol till Stockholm och visa upp den för en jury, bestående av flera eminenta personer inom designbranschen.
"En hyllning till finsnickeri och den handgjorda formen. En fåtölj med ett kompromisslöst kvalitetstänk i både form och utfört hantverk. En svårdaterad tidlös möbel med minutiöst noggranna detaljer som genom sitt omsorgsfulla val av virke från almsjuka träd skänker ytterligare dimensioner kring hållbarhet och tillvaratagandet av existerande resurser", lyder juryns motivering.
– Jag är extra glad över deras fina ord. Det här betyder också fin exponering för stolen och ett kvitto för att det man gjort är bra design. Något som jag insett sedan jag startade är att det är både svårt och dyrt med marknadsföring. Att stolen får åka runt på en fysisk utställning i ett års tid på det här sättet är verkligen marknadsföring, en bra sådan, säger William Liljeblad.