Programmet gav jobb på ön – nu läggs det ner

Kritiken hopar sig mot Uppsala universitets nedläggning av program på Campus Gotland. Studierna tog Fie Broker-Bulling till Gotland och nu jobbar hon för att göra öns turism hållbar. "Många av oss stannade här", säger hon.

Fie Broker-Bulling och Clara Nicolai kom till ön för att studera på Campus Gotland. Nu tar de sitt program i försvar.

Fie Broker-Bulling och Clara Nicolai kom till ön för att studera på Campus Gotland. Nu tar de sitt program i försvar.

Foto: Henrik Lindstedt/Privat

Gotland2024-05-25 05:30

Nyheten i korthet

  • Uppsala universitet lägger ner program på Campus Gotland, vilket möter stark kritik. Ett av programmen är masterprogrammet i hållbar destinationsutveckling, vilket ses som kritiskt för Gotlands mål att bli norra Europas mest hållbara turistdestination till 2027.
  • Fie Broker-Bulling, som flyttade från USA för att studera på programmet, jobbar nu för att göra Gotlands turism mer hållbar. Hon och 46 andra har skrivit under ett öppet brev i protest mot universitetets beslut.
  • Totalt ska fem av campusets cirka trettio program läggas ner. Diskussioner om att ersätta de nedlagda programmen med nya, inklusive inom hållbar turism, pågår.

År 2027 ska Gotland vara norra Europas mest hållbara turistdestination. Regionen planerar att skjuta fram målet till 2030, men ändå blir det svårt att nå om inte masterprogrammet i hållbar destinationsutveckling räddas, menar Gotlands förenade besöksnäring. 

– Vi jobbar stenhårt tillsammans med våra företag för att ställa om besöksnäringen och rusta för framtiden. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger verksamhetsledaren Erik Öhrn. 

Med flygresor och andra transporter är turismsektorn skadlig för klimatet. Det svåra är att hitta sätt att kompensera för det, menar han. 

– I grunden handlar det om att skapa klimatpositiva besök. Men det här är inte helt lätt, därför har det varit otroligt värdefullt att kunna bena i de här frågorna tillsammans. 

undefined
Erik Öhrn, verksamhetschef på Gotlands förenade besöksnäring, vittnar om hur mycket masterprogrammet i hållbar destinationsutveckling betytt för Gotland.

Fie Broker-Bulling flyttade från USA för att plugga på det ovanliga programmet och är nu bosatt på ön. Vid sidan av sin doktorandtjänst jobbar hon inom regionen, bland annat med öns vandringsleder. 

Hon är en av 47 som skrivit under ett öppet brev i protest mot Uppsala universitets beslut om programmet, som fattades redan inför höstterminen 2023.  

– Mina gamla studiekamrater jobbar nu med turism på Island, i Finland, Frankrike och Kanada. Vi har ett nätverk av människor i turismsektorn som också har band till Gotland, för många av oss stannade också här, berättar Fie Broker-Bulling och ger ett par exempel: 

– Linnea och Gustaf, läppceratföretaget, hon är en alumn. Ägaren av Shawarma bar är också alumn. 

undefined
"Ett enormt kunskapstapp" väntar Gotland när programmet försvinner, säger Fie Broker-Bulling.

Clara Nicolai tog initiativ till brevet. Hon har som en del av sin masteruppsats närstuderat förhållandet mellan sin utbildning och aktörer inom besöksnäringen, så som Stelor, Stora Coop och Matbyrån Gotland. 

– Alla är väldigt ledsna och besvikna, säger hon. 

Deras samarbeten med utbildningen har sträckt sig från enstaka föreläsningar till projekt och praktikplatser. Utan programmet tror Fie och Clara att Gotland går miste om både nyinflyttade människor och mycket kompetens.

– Turismen är så viktig för Gotlands ekonomi, men på andra sidan har vi målet om att Gotland ska bli den mest hållbara destinationen, säger Clara Nicolai.

Röster på ön höjs ibland mot mängden turister. Turistregister och turistskatt är frågor som har dryftats. Men att dra ner på mängden turister är inte nödvändigtvis den enda lösningen, säger Fie Broker-Bulling: 

– Det kan handla om att sprida ut turisterna, att utbilda dem om hur man respekterar lokalbefolkningen och naturen och att se till att pengarna går in i lokala företag och inte läcker ut. 

undefined
Jenny Helin verkar optimistisk inför framtiden och hoppas på flera nya program som bättre är anpassade efter hur vår omvärld har utvecklats.

Totalt har fem av campusets ungefär trettio program antingen lagts ner eller ska läggas ner. 

Jenny Helin, rektorråd på Campus Gotland, tycker att det är olyckligt att så många nedläggningar annonserats samtidigt. Men hon påpekar att allt inte är nattsvart. 

– Det är tio år sedan Campus Gotland skapades. Då måste man skruva lite, man måste kanske lägga ner några och skapa några nya. 

Vilka nya program som ska skapas är inte beslutat. Men till exempel diskuteras något nytt på temat hållbar turism. Det förra programmet ligger under den naturvetenskapliga delen av universitetet, men mer lämpligt vore något nytt inom samhällsvetenskap, anser Jenny Helin. 

– Diskussioner om nya program har pågått redan innan det här kom upp. Till exempel finns det underlag för ett nytt ekonomiprogram, men beslut fattas inte förrän i mitten av juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!