Protestaktion utanför Gotland – målade på tanker

Under fredagen genomförde Greenpeace Norden en protestaktion vid oljetankern Zircone, som förser ryska skuggflottan med bränsle och som ligger strax öster om Gotland. En anmälan om skadegörelse är upprättad.

Under fredagen gav sig aktivister från Greenpeace Norden ut till det stora tankerfartyget Zircone som förser den ryska skuggflottan med bränsle. I en fredlig aktion målade de texten ”Oil fuels war - People want peace” på sidan av tankern. Det uppger de i ett pressmeddelande.

Under fredagen gav sig aktivister från Greenpeace Norden ut till det stora tankerfartyget Zircone som förser den ryska skuggflottan med bränsle. I en fredlig aktion målade de texten ”Oil fuels war - People want peace” på sidan av tankern. Det uppger de i ett pressmeddelande.

Foto: Greenpeace/Will Rose

Gotland2024-04-12 14:55

Det var tidigt under fredagsmorgonen som aktivisterna i gummibåtar tog sig ut till den 125 meter långa oljetankern Zircone, som sedan flera månader förser den ryska skuggflottan med bränsle. Det meddelade Greenpeace i ett pressmeddelande under fredagen.

– Den ryska skuggflottans rostiga tankfartyg skeppar varje dag enorma mängder rysk olja genom Östersjön, och utgör ett allvarligt hot mot våra hav och kustlinjer. Sjöfartsexperter menar att det bara är en tidsfråga innan en olycka händer. Vi kräver nu att den svenska regeringen slutar tillåta att skuggflottan tankas utanför Sveriges kust, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Aktivisterna, ett tiotal personer, tog sig ut till tankern med hjälp av båtar som lämnade Gotland i närheten av Slite. Väl ute vid Zircone målade man ”Oil fuels war - People want peace” på sidan av fartyget.

– Det var lugnt och allt gick enligt vår plan, säger Rolf Lindahl, talesperson i energifrågor på Greenpeace, när vi når honom på telefon.

Han berättar att de anropade fartyget innan de kom fram för att berätta att de skulle utföra en aktion.

– Vi sa att vi inte utgör något hot eller någon fara eller något hinder för dem eller deras verksamhet.

Vad fick ni för svar?

– No problem.

Utöver det blev det ingen ytterligare interaktion med besättningen. Rolf Lindahl säger att budskapet riktar sig mot myndigheter och beslutsfattare i Sverige.

– Att Zircone bara kan ligga här utanför Gotland och understödja rysk oljeexport är skandalöst och något som våra politiker och myndigheter måste stoppa. Hela skuggflottans syfte är att kringgå sanktionerna mot oljeexporten så att den kan fortsätta finansiera Putins krig i Ukraina, säger han.

Greenpeace hade även meddelat Kustbevakningen om sina planer. Kustbevakningen kom ut till tankern och väl tillbaka på land på Gotland mötte även polisen upp. Enligt SVT kommer polisen att upprätta en anmälan om skadegörelse. De undersöker initialt om aktionen gjorts på svenskt eller internationellt vatten. Något som kan påverka möjligheterna att utreda.

Några gripanden blev det inte tal om, i alla fall inte enligt Greenpeace.

– De kontrollerade legitimation, men alla har blivit släppta och jag förväntar mig inte att de går vidare med fallet, säger Rolf Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!