Räddningstjänsten behöver förstärkas – MSB betalar

Räddningstjänsterna i Sverige och på Gotland behöver på nytt bygga upp en organisation som fungerar under höjd beredskap och i krig, därför finansierar MSB nu en tjänst på Gotland.

Lars-Göran Uddholm, chef för räddningstjänsten på Gotland kommer under en tid att sitta på dubbla stolar.

Lars-Göran Uddholm, chef för räddningstjänsten på Gotland kommer under en tid att sitta på dubbla stolar.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2024-03-05 05:00

Under 2024 finansierar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en planeringsresurs på Gotland som ska ingå i den befintliga räddningstjänstorganisationen. Anledningen är att myndigheten ser ett behov av att stärka arbetet med planering inför krig och höjd beredskap.

Lars-Göran Uddholm är chef för räddningstjänsten på Gotland:

– När man pratar om räddningstjänst under höjd beredskap så tänker man sig krigsliknande förhållanden, vilket innebär att vi ska göra ungefär det vi gör i dag, men på flera ställen samtidigt. Det man tillför är även att vi ska ha en kompetens att hantera oexploderad ammunition och i större utsträckning vara behjälpliga med sjuktransporter i terräng. Avtalet jag tecknat med MSB säkerställer finansiering, och vi kommer i första hand att försöka lösa uppgiften med egen personal, säger han.

I förra veckan kunde vi rapportera om regionens beredskapschef, Rikard von Zweigbergk, som fått ett nytt uppdrag när regionen höjer sin säkerhet och beredskap på Gotland. Det här hör till viss del ihop med det som nu sker inom själva räddningstjänstorganisationen.

– Det hänger ihop genom att vi ska ha en bättre förmåga till totalförsvar än vi haft tidigare, och det blir mer aktuellt i och med Natointrädet. Men i dag är vi lite splittrade då vi har räddningstjänsten på en kant, och enheten för säkerhet och beredskap på en annan. Nu jobbar vi väldigt mycket med samma frågor på de båda ställena, och därför har man frikopplat beredskapschefen från sitt uppdrag för att kunna lägga mer tid på att titta på den framtida utredningen. Jag går också in och kommer stå för samordningen, eftersom det finns så mycket tangering mellan de här två delarna.

Projektet är på ett år, och kompetensen finns redan inom räddningstjänsten. Under tiden sitter alltså Lars-Göran Uddholm på två stolar som dels tillförordnad beredskapschef, dels chef för räddningstjänsten.

– Man kan säga att det handlar om att återta vår förmåga att hantera en situation vi önskar att vi aldrig skulle behöva hantera, säger han.

I avtalet mellan MSB och räddningstjänsten på Gotland skriver MSB:

”I händelse av ett väpnat angrepp kommer de kommunala räddningstjänsterna sannolikt att behöva hantera ett stort antal samtidigt inträffade och omfattande räddningsinsatser vilket kommer ställa krav på mental förberedelse såväl som personella och materiella resursförstärkningar.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!