Vid midnatt till torsdagen gick Trafikverkets förlängda anbudstid ut, för att lägga bud på Gotlandstrafiken från 2027 och tio år framåt. Gotlandsbolaget har redan presenterat sin nästa generation färjor, Hydrocat som drivs på vätgas.
Det gotländska rederiet, som idag driver trafiken, kunde ha utmanats av danska Molslinjen och Öresundslinjen. De ingår i storkoncernen Nordic Ferry Infrastructure, som också räknat på underlaget.
Nu bekräftar Kristian Durhuus, vd för de båda rederierna, att man inte lagt något anbud.
– Vi har kommunicerat till Trafikverket varför. Den avgörande faktorn är det vinsttak på 22 procent som finns i underlaget, som omöjliggjorde den stora investeringen, enligt Kristian Durhuus.
Molslinjen och Öresundslinjen är en del av Nordeuropas största färjekoncern, med 70 linjer i trafik också i Norge och Sverige.
– Vi har 25 miljoner färjepassagerare per år. Två miljoner av dem är till och från Bornholm och det var också målet till och från Gotland, säger Kristian Durhuus om hur han tänkt sig utvecklingen av resenärer till och från Visby.
Kristian Durhuus kan nu berätta att rederiet hade tänkt investera närmare 6 miljarder svenska kronor, i tre helt nya fartyg specialanpassade för att trafikera Oskarshamn, Nynäshamn och Visby.
– Det skulle vi göra med en 50-procentig koldioxidreduktion år ett, och 100 procent reduktion det ögonblick man kan ladda el på Gotland, säger han.
Kristian Durhuus är kritisk till kraven på minskade koldioxidutsläpp, som han menar är alldeles för lågt ställda.
– Vi är förvånade att man i ett land som Sverige har ett klimatmål för år 2030 att reducera koldioxidutsläppen med bara 30 procent. Vi både kan och vill investera 6 miljarder i en ny typ av färjor som seglar klimatneutralt och på el.
Kristian Durhuus menar också att anbudstiden kom ut ett år för sent, och var för hårt pressad. Det betyder att det är väldigt kort tid från att anbudet blir klart till att det börjar gälla – bara två och ett halvt år.
– Det är vad det tar att bygga nya färjor. Vi hade levt upp till alla krav: Mycket bättre för klimatet, och mer ekonomiskt till billigare biljettpriser. På en tioårsperiod hade den svenska staten sparat miljarder svenska kronor jämfört med befintlig operatör, säger han.