Regionen går back miljontals kronor på bygglovsköerna

Förra året gick miljö- och byggnämnden back 3 miljoner kronor för att man inte kunde hålla handläggningstiderna. "En hel del får sina bygglov gratis."

Återigen ligger regionen efter med bygglovskön. Och det drabbar inte bara de som ansöker, utan även regionens ekonomi.

Återigen ligger regionen efter med bygglovskön. Och det drabbar inte bara de som ansöker, utan även regionens ekonomi.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2022-05-09 06:05

Den som söker bygglov eller förhandsbesked har rätt att få besked inom tio veckor. Om så inte sker reduceras avgiften som den sökande måste betala till regionen med 20 procent per vecka som tidsfristen överskrids.

Kvittot i fjol för Region Gotlands del blev alltså 3 miljoner kronor i förlorade avgifter. 

– Det är alldeles för mycket, egentligen skulle det så klart ligga på noll kronor. Men som det är nu får en del sina bygglov gratis. En hel del faktiskt, säger Ingemar Lundqvist (M), tillförordnad ordförande i miljö- och byggnämnden.

Hur påverkar detta nämndens arbete?

– Vi får ta av vårt eget kapital. Vissa år blir det en vinst som vi kan använda i dessa lägen. Men vi har inte tillräckligt mycket på det kontot för att det här ska kunna fortsätta i flera år.

Orsaken är de långa bygglovsköerna, som det rapporterats flitigt om i många års tid, och hårdare krav på bygglovsprocessen.

 2020 var byggenheten på väg att hinna ifatt, sedan kom pandemin och återigen drunknade handläggarna i nya ärenden.

– Vi kan bara spekulera i varför ärendehögen växt så mycket, men vi tror att det beror på pandemin. Den ledde till att många fick pröva på att jobba hemma, och vissa valde att göra det i stugan på Gotland. Och då kanske man inser att detta vill jag fortsätta med, men då måste stugan byggas ut, säger Ingemar Lundqvist.

Lösningen då? Fler handläggare, anser nämndens tillförordnade ordförande. Samtidigt finns det uppgifter om att många på bygglovsenheten söker andra jobb på grund av den tunga arbetsbördan.

Kan det inte vara svårrekryterat? Vi läser ju ofta om hur ansträngd situationen är för de anställda.

– Historiskt har det varit ganska svårrekryterat. Nu verkar det faktiskt gå lättare. Vi annonserade efter planhandläggare för ett halvår sedan och då var det många kvalificerade som sökte. Vi var tvungna säga nej till en hel del eftersom vi bara plockade in så många som vi behövde då. Nu har vi gått tillbaka till ansökningarna som kom in då och på den vägen lyckats få in några nya handläggare, säger han.

Inom kort kommer man att gå ut med ytterligare en annons.

– Vi vet ju inte vad den kommer att ge, men baserat på förra har vi goda förhoppningar. Sedan är det förstås en process som tar lite tid innan de nyanställda kan komma in ordentligt jobbet och börja beta av högen, säger Ingemar Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!