Källa: "Personalen letar febrilt efter andra jobb"

En enorm arbetsbelastning i kombination med brist på personal gör att de anställda på regionens bygglovsenhet går på knäna. Det ska även finnas ett visst missnöje med enhetschefen, enligt uppgifter till GT.

Det fackliga skyddsombudet Stefan Lindgren bekräftar att det råder missnöje bland de anställda på regionens bygglovsenhet. "Jag har fått sådana indikationer ja", säger han.

Det fackliga skyddsombudet Stefan Lindgren bekräftar att det råder missnöje bland de anställda på regionens bygglovsenhet. "Jag har fått sådana indikationer ja", säger han.

Foto: Dennis Pettersson / Arkiv

Gotland2022-04-09 07:02

Att arbetsbelastningen är hård för Region Gotlands bygglovsenhet är inget nytt, och rapporter om långa bygglovsköer har kommit och gått de senaste åren. Nu verkar dock situationen värre än på länge, och enligt en person med god insyn i verksamheten, men som vill vara anonym, går personalen på knäna samtidigt som organisationen blöder pengar på grund av att beslut inte hinner fattas i tid. 

Hen uppger även att personalens utmattning visat sig genom öppna konflikter, uppsägningar och ett "febrilt letande efter andra tjänster". Personen säger också att tjänstemännen på enheten arbetar hårt för att kunna fatta rättssäkra beslut i tid, men att man snart inte "orkar mer utan rätt uppbackning".

Att det finns ett missnöje på enheten bekräftas av Stefan Lindgren, anställd på bygglovsenheten samt fackligt skyddsombud för Vision.

– Jag har fått sådana indikationer ja, säger han.

Han säger att arbetsbördan på de anställda är stor, och att antalet bygglovsärenden ökat kraftigt under de senaste månaderna. 

– Det sattes rekord när det gäller inkomna ärenden i januari, och sedan slogs det i februari och därefter återigen i mars. Anstormningen av ärenden är enormt, och samtidigt är man för få för att kunna hantera det. Enheten har effektiviserat och gör mer jobb i dag än man gjorde för ett par år sedan, men det går inte att effektivisera hur mycket som helst utan att öka antalet anställda.

Det finns dock fler saker som upprör personalen på bygglovsenheten. Stefan Lindgren nämner det faktum att Gotlandshem inom kort ska flytta in i lokalerna på Visborg, vilket påverkar de anställda. Det ska även finnas ett missnöje mot enhetschefen Patrik Österbring, som tillträdde sin tjänst vid årsskiftet. Enligt personen med insyn i enhetens verksamhet så ska han sällan vara på plats och han sägs inte ge personalen den uppbackning de önskar. 

– Jag har fått indikationer på att det finns ett missnöje, kommenterar Stefan Lindgren uppgifterna.

Vi har även fått uppgifter om att flera anställda sagt upp sig eller letar nya jobb. Stämmer det?

– Jag vill inte bekräfta eller dementera något sådant, då det är ett känsligt läge. Som skyddsombud måste jag säkerställa att de anställda mår bra.

Stefan Lindgren säger att situationen på bygglovsenheten diskuterats på samhällsbyggnadsförvaltningens samverkansmöte, och att såväl förvaltningsledning som politiker tar problemet på allvar.

– Man har äskat pengar för att göra rekryteringar, så det är en åtgärd som är på gång. 

Patrik Österbring bekräftar även han att det är en hög belastning på enheten, men tycker inte att situationen är "stökig".

– Det är väldigt mycket att hantera, och personalutvecklingen har inte följt med inflödet av ärenden. Folk är trötta, men jag skulle inte kalla det stökigt, säger han.

Vad görs för att åtgärda den ansträngda situationen?

– Jag kan inte gå in på alla lösningar som vi jobbar med parallellt just nu. Men vi behöver bli fler och vi behöver jobba mer effektivt. 

Vi har fått in uppgifter som gör gällande att det finns ett missnöje riktat mot dig också, är det något du kan bekräfta?

– Det skulle jag inte påstå att det finns. Det är inget jag känner igen. 

GT har utan framgång sökt den nya samhällsbyggnadsdirektören Lise Langseth, som tillträdde sin tjänst den 1 april, samt hennes företrädare Johan Åberg. 

Bygglovsboom

Under det senaste året har antalet bygglovsansökningar som regionen får in ökat rejält. I april förra året rapporterade Gotlands Allehanda att antalet ansökningar ökat med 50 procent under mars jämfört med samma månad 2020. 

"Jag kan tänka mig att det är en effekt av coronapandemin, men vet inte säkert", sade Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden. 

Ökningen har alltså fortsatt i år, och rekord för antalet inkomna ärenden har slagits både i januari, februari och mars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!