Enligt Patrik Bengtsson, affärschef på Samhall Gotland, har kritiken mot företaget även varit något som medarbetarna har märkt av.
– Ibland har ju våra medarbetare inte känt sig välkomna när de kommer hem till vissa brukare, av olika anledningar. Men våra medarbetare följer ju bara ett avtal som regionen tagit fram, där Samhall förväntas göra städningen och hemtjänsten förväntas göra resten. Det kan vara det som varit otydligt för brukarna, att man inte vetat vem som gör vad, säger han.
Enligt honom har personalen hos Samhall fått en introduktionsutbildning i uppdraget och en heldagsutbildning i städningens grunder. Det finns även arbetsledare som ser till att all utrustning packas ned. All utrustning är även ergonomiskt framtagna. Det innebär att för den som inte kan bära en dammsugare, finns möjlighet att ha en batteridriven variant på ryggen.
– I avtalet står det även att alla hårda plana ytor ska dammsugas och våttorkas. Även mattor ska dammsugas, men vi ska inte lyfta ut och vädra dem. Sedan att någon skulle stå och torka på samma ställe i tio minuter eller att personal skulle skvätta lite vatten på golvet och sen tycka att det är rent – det låter jättekonstigt. En del av den kritik som kommit förringar det personalen gör. Men om man upplever de här problemen ska man kontakta vår kundtjänst, så vi kan göra skillnad, säger han.
Alla hårda och plana ytor, då gäller väl det under säng och soffa med?
– Så långt man kommer åt. Vi ligger inte på alla fyra och jobbar, det är en arbetsmiljöfråga. Men vi har skaft som gör att man ska komma åt längre in.
I avtalet har det inte framgått exakt hur lång tid en städning som minst och som mest får ta. Men enligt en av insändarna beskrevs följande: ”Två rum och kök städ beräknas på 45-60 minuter enligt ansvarig på Samhall! Men tror inte att de var här hos mig mer än 20-30 minuter.”
Hinner man städa på 20-30 minuter?
– Det hinner man inte, men snittet har varit en timme. Det klart att det kan ha skett att vi varit där i 20 min, men av vilken anledning kan jag inte svara på. Hade de ringt då så hade min chef åkt ut och tittat. För det kanske är så att vi har personal som inte ska göra städning och då är det bättre att de gör andra arbetsuppgifter.
Enligt Patrik Bengtsson rör det sig om cirka 380 brukare i hemtjänsten som får städning från Samhall. Enligt avtal är det sagt att det ska genomföras var tredje vecka. Men enligt Stig Bengtsson, 92 år, har det snarare rört sig om sex till sju veckor innan de dykt upp hos honom.
– Jag kan inte säga att det inte hänt, men vi arbetar i regionens planeringssystem där de rapporteras exakt när vi har varit hemma hos någon och vilka åtgärder vi gjort. Om vi inte varit där så står anledningen till det, säger han.
För Stig Bengtsson hände det även vid ett tillfälle att personal från Samhall gick in i lägenheten via nyckel, något han inte gett tillåtelse till.
Enligt Magnus Björk, chef för Region Gotlands hemtjänst, har de tillåtelse från vissa brukare att gå in med nyckel.
– Alla har inte möjlighet att gå eller ta sig fram själva, i de fallen går vi in med nyckel. Vi för dialog med brukarna om hur rutinerna ser ut för detta, sedan lämnar vi vidare den informationen till Samhall. I det här fallet verkar det som att Samhall har fått fel information, säger han.
Kritik har även riktats mot återkopplingen och på svårigheterna att få tag i någon ansvarig.
– Det är oerhört frustrerande att höra, så vill vi verkligen inte ha det. I det nya avtalet har vi ett kundcenter man ringer till, där alla samtal loggas så vi vet vem som har ringt, när man har ringt och vad man vill ha hjälp med. Så att det ska räcka med att ringa ett samtal och sen få återkoppling.
Inför sommaren förhandlade Region Gotland ett nytt avtal med Samhall, som ska åtgärda de brister som framkommit efter det tidigare avtalet.
– Det förra avtalet skrevs med ganska kort varsel då vi ville testa på i ett år hur det skulle fungera om vi tog hjälp för vissa insatser. Vi var öppna med att det skulle göras en upphandling längre fram där många delar skulle förtydligas mer. I det nya avtalet har vi nu kravställt på ett helt annat sätt, säger Magnus Björk.
I det nya avtalet som började gälla den 1 september ska Samhall informera fem dagar innan när de kommer för städning. Om de får förhinder ska detta meddelas 24 timmar innan. Tidsåtgången har fastställts till max en timme och 40 minuter.