Beslut om regionens fastighetsköp efter sommaren

I höstas beslutade regionstyrelsen att man skulle utreda möjligheten att köpa de fastigheter som regionen hyr av Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. Nu har båda parterna låtit genomföra en värdering av de aktuella fastigheterna.

Kustateljén i Fårösund, där folkhögskolan har sin filmundervisning, är en fastighet som i dag ägs av SBB. Där har många svenska och internationella filmer spelats in.

Kustateljén i Fårösund, där folkhögskolan har sin filmundervisning, är en fastighet som i dag ägs av SBB. Där har många svenska och internationella filmer spelats in.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Gotland2024-07-04 11:05

I oktober förra beslutade regionstyrelsen att ge tjänstemännen i uppdrag att utreda möjligheten att köpa loss tio fastigheter, flera av dem LSS-boenden, som regionen i dagsläget hyr av fastighetsbolaget SBB.

Bakgrunden var att regionen såg över vissa renoveringar och utveckling av lokalerna samtidigt som fastighetsbolaget SBB hamnat i en djup ekonomisk kris till följd av kraftigt höjda räntor.

undefined
Stefan Hollmark, regiondirektör, säger att regionen låtit värdera de aktuella fastigheterna. Nu ska en dialog med SBB föras för att efter sommaren kunna fatta ett beslut.

Enligt regiondirektör Stefan Hollmark har utredningen om ett eventuellt köp kommit så långt att regionen låtit göra en värdering baserad på externa värderingar av de tio aktuella fastigheterna. Även SBB ska ha gjort en värdering.

I en artikel i tidningen Fastighetsvärlden säger Meit Fohlin att: ”Vi står ganska långt ifrån varandra, vilket man väl gör i sådana här situationer”.

Hur långt ifrån varandra man står vill Stefan Hollmark inte avslöja.

– Vi kan inte lämna ut siffror som visar SBB:s värderingar, skriver han i ett mejl.

undefined
Regionen utreder möjligheterna att köpa tio av SBB:s fastigheter på Gotland som man i dag hyr av just detta bolag.

I maj sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent. Hur detta – och flera eventuella sänkningar framöver – kan komma att påverka prisbilden säger sig Stefan Hollmark inte ha några uppgifter om.

Efter värderingsrundan kommer regionen nu att föra en dialog med SBB för att titta på de olika värderingarna.

– Utifrån hur dessa samtal går kommer vi att besluta om fortsättningen. Det blir efter sommaren, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!