ENSAMHETENS TID
En baksida – och en hälsorisk – kopplad till coronarestriktionerna är att många drabbas av ensamhet.
Det digitala anses ofta vara lösningen. Umgänge, träning, kultur, med mera, allt ska ske via en internetuppkoppling.
– Vad har vi för verktyg? Jo, att nå ut digitalt, säger exempelvis Region Gotlands folkhälsostrateg Cora Juniwik.
Den hälsofrämjande enheten på socialförvaltningen försöker göra just detta.
– Vi har tidigare haft öppna mötesplatser för personer över 65, med gympa eller sociala aktiviteter. Men i och med restriktionerna fick vi stänga ner detta. Så vi har erbjudit umgänge digitalt, berättar rörelse- och hälsosamordnare Ellinor Björkman.
Intresset har varit minst sagt svalt, hittills.
– Vi har fått en enda deltagare på de här träffarna. Så det är svårt att nå ut.
Ellinor Björkman tror att det finns två olika anledningar till misslyckandet. Det finns de inom målgruppen som helt enkelt inte har – eller kan – den nödvändiga tekniken.
– Sedan finns det andra som redan har en del digitala utbyten i dessa tider och som inte behöver oss för just det.
Är de fysiska träffarna efterlängtade?
– Ja, när restriktionerna för de äldre lättade hörde många av sig och ville att sammankomsterna skulle börja igen. Men det är inte lätt, det får ju inte bli för trångt och så. Vi är på gång med nya typer av mötesplatser, men de får ända vänta till efter pandemin, svarar Ellinor Björkman.
Alla verkar inte vara beredda att "gå över" till ett internetbaserat socialt liv. Cora Juniwik känner igen problematiken:
– Jag är samordnare för vårt tillgänglighetsråd och där hålls mötena på telefon, varken Skype eller Zoom har fungerat. Det här är verkligen ett klurande, och ett lärande, för oss allihop.
Cora Juniwik betonar att vi fortfarande har möjlighet att ses utomhus, så länge det sker coronasäkert. Men det är inte sommar längre.
– Nej, nu går vi mot mörkare och kallare tider. Det här blir verkligen en prövning för oss alla, säger folkhälsostrategen.
Det finns åtminstone ett projekt som ska få fler att komma igång med det uppkopplade umgänget.
– Vi har fått statliga medel för att fler ska kunna ses digitalt. Därför har vi köpt in 50 surfplattor som personer över 65 kan låna via biblioteken. Surf och allt som behövs på plattorna ingår och vi ska även ha utbildning, berättar Ellinor Björkman.