Risk för isolering efter uteblivna säsongsjobb

Utan vare sig korttidsjobb eller aktiviteter riskerar hemmasittandet att öka, inte minst bland dem som saknar sociala kontaktnät.

Enligt Anna Myhr har många svårt att "få in en första fot" på arbetsmarknaden just nu.

Enligt Anna Myhr har många svårt att "få in en första fot" på arbetsmarknaden just nu.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2020-12-11 08:11

ENSAMHETENS TID

Denna artikelserie i GT har hittills fokuserat på de äldre i befolkningen, men det finns fler som riskerar att drabbas av ohälsosam ensamhet.

En grupp som Region Gotland själva lyfter fram är de unga arbetslösa som inte fick något säsongsjobb detta coronaår, eftersom många företag bantade verksamheten jämfört med vanliga somrar.

– Dels handlar det om unga eller nyanlända som försöker etablera sig på arbetsmarknaden, dels sådana personer som "säsongar" nästan hela livet. Gotland har ju en väldigt stark säsongskultur, säger Anna Myhr, chef för regionens arbetsmarknads- och integrationsenhet.

Bland dessa finns individer som har svårt att få andra jobb – och som nu förskjuts ännu längre från arbetsmarknaden. Vilket kan innebär mer än en förlorad inkomst.

– Några hade det svårt redan på gymnasiet och saknar sociala kontakter och skyddsnät. De riskerar nu att bli ännu mer hemmasittande och isolerade.

Enligt Anna Myhr får omkring 30 gotlänningar per årskull hjälp inom det kommunala aktivitetsansvaret (KAA), vilket innebär att unga i åldern 16-20 år, som inte studerar, ska erbjudas "lämpliga insatser".

– De behöver hjälp att komma ur sitt hemmasittande och det blir svårare att bryta ju äldre de blir. Efter de har fyllt 20 finns ingen uppföljning på dem heller.

Några – med godkända gymnasiebetyg – har fått sysselsättning genom "Unga jobb", som är en del av KAA och som fått extra tillskott från staten i år.

– De är på olika arbetsplatser men får lön och handledning av oss. Det vi har sett där är att själva gruppen blir väldigt viktig, då många saknar andra sociala relationer, berättar Anna Myhr.

I övrigt är det även många unga hushåll som söker försörjningsstöd just nu.

Men sedan har vi dem som sitter hemma utan att vända sig till regionen alls.

– Det finns nog ett väldigt stort mörkertal här, med personer som inte har någon kontakt med oss.

Anna Myhr tror att problemen för de utsatta inom denna kategori kommer att öka.

– Det är lite som att träna, tröskeln blir allt högre att ta sig ut, om du till exempel har en social fobi. Den psykiska hälsan är också svår att "hålla uppe" om man bara ska hålla sig hemma.

Med tanke på allt detta, vad säger du om coronarestriktionerna?

– Att den psykiska hälsan måste tas med i riskbedömningen. Och att om vi tar bort något, så måste vi erbjuda något annat i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!