Bakom rapporten i fråga står IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring, som tittat närmare på kommunernas klimatanpassningsarbete.
Det handlar alltså inte om vad man gör för att stävja klimatförändringarna i sig, utan om hur väl förberedd man är på de konsekvenser som dessa kan få för samhället, exempelvis havsnivåhöjning, skyfall och extremvärme.
Men det räcker inte, tycker Magnus Hennlock på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Det är oroväckande att takten i klimatanpassningsarbetet ser ut att minska. Gotland och hela Sverige behöver bli bättre på att hantera extremväder och klimatförändringar, säger han i ett pressmeddelande.
Undersökningen bygger på enkätsvar från landets kommuner. Bland annat har man fått frågor om kommunen identifierat sårbarheter, satt in åtgärder och om dessa följts upp och utvärderats.
Utifrån det underlaget har de svarande fått en sammanvägd poäng. Norrköping och Boden kammar hem 33 poäng, vilket är maxpoängen och högst i landet.
Gotland? 12. Särskilt låga poäng har ön i stapeln som avser uppföljnings- och utvärderingsarbete.
Men om detta är vi inte ensamma. “Mer än hälften av de 194 kommuner som svarat på enkäten når inte upp till hälften av poängen. 53 kommuner har fått under tio poäng i undersökningen, vilket visar att de knappt har påbörjat sitt klimatanpassningsarbete“, konstaterar IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.