Mer exakt handlar det om 990 individer, vilket blir 8,8 procent av de gotländska barnen. Det är något högre än rikssnittet, som ligger på 8,3 procent. Detta leder i vissa fall till psykisk ohälsa och nedstämdhet, där sommarlovet kan bli särskilt prövande.
– Sommaren är ofta en utmanande tid för barn som lever med föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Många hittar på aktiviteter som kostar pengar, då är det jobbigt att vara den som inte kan följa med, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Kronofogden drog in mer än någonsin under 2022
Till bilden hör det kärva ekonomiska läget i samhället, menar Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.
– I samhällskriser är det ofta de med minst marginaler som drabbas hårdast. När allting blir dyrare och allt fler familjer får svårt att få pengarna att räcka till, drabbar det barn. Det kan skapa ökad oro och konflikter hemma. Det är oroväckande att vi nu ser att fler barn lever i familjer där pengarna inte räcker till, säger han.
LÄS MER: Christer hjälper skuldsatta gotlänningar – gratis • ”De blir rakare i ryggen”
Kronofogden och Bris konstaterar därtill att skillnaderna mellan landets län och kommuner är stora. I Södermanland har exempelvis 10,9 procent av barnen skuldsatta föräldrar; i Västerbotten är motsvarande siffra 5,2 procent.
När Barnkonventionen blev svensk lag 2020 förändrade Kronofogden sitt arbete med familjer. Numera utmäts till exempel inte bostäder och bilar om det riskerar att slå mot barnen.