"Ljudvolym och stök kan man ha olika perspektiv på"

15 uteställen anses ha brutit mot alkoholreglerna hittills i år, varav tre fått tillstånden återkallade. Överservering och oordning är de vanligaste skälen.

Alkohol och fest. Denna bild är dock inte från Gotland.

Alkohol och fest. Denna bild är dock inte från Gotland.

Foto: Lien, Kyrre

Gotland2023-08-30 06:45

Den senaste veckan har det rapporterats om två kända krogar som mist sina serveringstillstånd efter sommaren, nämligen Burmeister och Rosengården.

Från båda dessa uteställen rapporterar polisen om omfattande fylla och stök, vilket fick regionstyrelsen att ta till med hårdhandskarna.

Tidigare under 2023 har även Våffelbaren i Tofta blivit av med sitt tillstånd, vilket innebär tre sådana åtgärder hittills i år.

Men det finns fler som anses ha misskött sig.

I slutet av juli genomförde regionen en krogtillsyn på östra Gotland. Av protokollet framgår att den serveringsansvarige vid tillfället är "märkbart påverkad, luktar alkohol, har sluddrigt tal och går ostadigt". Han uppger också att han "inte vill ha något besök av tillståndsmyndigheten" – samt att stället egentligen är stängt, trots att det sitter ätande gäster på uteserveringen.

När inspektörerna lämnar lokalen följer en "märkbart påverkad person" efter dem och "uppträder hotfullt, blir närgången och tar en av inspektörernas namnbricka".

Krogägaren har valt att ifrågasätta uppgifterna från tillsynen, men regionen har ändå valt att utdela en varning till bolaget i fråga. Totalt har tre krögare fått sådana varningar hittills i år.

Den lägsta påföljden, om man anses bryta mot alkoholtillståndet, är en så kallad erinran, vilket nio serveringsställen mottagit under 2023.

Bland många av dessa har man funnit överförfriskning och allmänt stök, det vill säga "brister i nykterhet och ordning". I något fall var det, vid tillsynstillfället, ingen serveringsansvarig på plats och inte heller personal över 20 år, vilket också bryter mot tillståndet i fråga.

När det gäller varning eller erinran sker inget mer i nuläget, men regionen förväntar sig att krögarna "kommer att rätta till uppkomna brister".

Antalet ärenden i år är redan lika många som under hela 2022. Samtidigt kommer man troligen inte upp i 2021 års nivå, då 14 krogar fick en erinran, tio varnades – och fem fick tillståndet återkallat.

– Det handlar om att värna folkhälsan och det är jätteviktigt, kommenterar Erik Öhrn, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring (GFB).

Samtidigt skulle han önska mer förståelse från regionens sida:

– Aspekter som ljudvolym och stök kan man ha olika perspektiv på. Vi har en dialog med tillståndsenheten för att skapa så bra förutsättningar som möjligt och det behövs insatser på båda håll, anser Erik Öhrn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!