Villaägaren på Gotland kan räkna med ökade utgifter under 2024. Förutom höjda taxor för förskola, tandvård och avfall kommer avgifterna för el att höjas.
Geab justerar elnätsavgiften vilket innebär en ökning på 228 kronor per år, samtidigt som elskatten ökar, vilket kommer att innebära en ökad utgift på drygt 1 000 kronor per år för en vanlig villaägare. Men det är bara en del av avgifterna som höjs 2024.
Avfallstaxa
Då samtliga återvinningscentraler på Gotland blir kvar höjs avfallstaxan med sju procent. Det tidigare grundabonnemanget för avfallshämtning har i ett en- och tvåbostadshus legat på 1 127,98 kronor per hushåll och år. Det gäller två kärl, ett för restavfall och ett för matavfall, och hämtning en gång varannan vecka. Den nya summan blir istället 1 200,49 kronor.
Tidigare avgift för grundabonnemang för boende i lägenhet har varit 794,19 kronor per år. Med en höjning på sju procent bör den nya avgiften istället hamna på drygt 850 kronor.
Nytt regelverk kring matavfall träder också i kraft inom EU vilket innebär krav om två kärl. På Gotland har detta varit etablerat länge men för vissa hushåll kan det innebära en engångsavgift på 338,40 kronor för utställning av ett extra kärl.
Elnätsavgift
Geab höjer efter årskiftet elnätsavgiften på Gotland. Enligt företaget själva motsvarar höjningen i genomsnitt 19 kronor per månad för boende i en lägenhet, och 34 kronor per månad för en villaägare. Den genomsnittliga höjningen är beräknad enligt en förbrukning på 2 000 kWh/år för lägenhetskunder och 20 000 kWh/år för villakunder. Det innebär en årlig kostnadsökning på 228 kronor för lägenhetskunder och 408 kronor för villakunder.
Även elskatten höjs efter ett regeringsbeslut. Den tidigare skatten på 49 öre/kWh höjs till 53,5 öre/kWh. För villaägare innebär det en ökad utgift på drygt 1 000 kronor på ett år.
Tandvårdstaxa
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade under året att höja tandvårdstaxan med LPIK-index för 2024, efter att regionfullmäktige tidigare beslutat att nämnden årligen skulle justera tandvårdstaxan. Höjningen kommer att träda i kraft 15 januari. LPIK-index är regionernas prisindex för beräkning av kostnaders utveckling i fasta löner och priser. Konkret ligger kostnadsökningen på 4,3 procent.
Taxa för planbesked och detaljplaner
Redan den 1 oktober 2023 började den nya, höjda taxan för planbesked och detaljplaner att gälla. Enligt förslaget tidigare i år slogs det fast att Gotland har låga taxor jämfört med andra kommuner och får därför inte kostnadstäckning för den tid som läggs ned på ärendena.
Kostnaden för ett positivt planbesked kostade tidigare 16 200 kronor och ett negativt 9 720 kronor. Med den nya taxan kostar istället alla planbesked, oavsett utfall, 22 000 kronor.
En detaljplan har tidigare kostat 297 000 kronor, nu kostar den mellan 300 000 och 650 000 beroende på hur komplex planen är.
Taxa för sotning och brandskydd
Räddningstjänsten tog tidigare i år fram ett förslag på ändrad taxa för sotning och brandskyddskontroll. Detta träder i kraft från 1 april. Förslaget som lämnades i början på februari har nu klubbats av regionfullmäktige. Taxan höjs med 45 procent, från 480 kronor till knappt 700 kronor för permanentbostäder.
Fjärrvärmepris
Med start den 1 januari höjer Geab även fjärrvärmepriset. Enligt elbolaget själva beror den höjda energiavgiften på kraftigt ökade bränslekostnader, en effekt av den pågående energikrisen i Europa. För gotländska kunder innebär det en ökning med 13 procent.
Kunder som har en årlig energianvändning på under 50 MWh har tidigare betalat 945 kr/MWh. Det nya priset blir 1068 kr/MWh. Kunder som har haft en energianvändning på mer än 50 MWh per år har tidigare betalat 960 kr/MWh men kommer nu att betala 1085 kr/MWh.
Årsavgiften på 315 kronor för hushåll som har en energianvändning på under 50 MWh kvarstår även nästa år.
Alkoholskatt
Skatten på sprit och öl höjs med två kronor per liter. För vin höjs skatten med tre kronor per liter.
Hyreshöjning
Förhandlingarna om 2024 års hyror för Gotlandshems hyresgäster avbröts i november. Gotlandshem hade ett krav på 17,53 procent medan motbudet från Hyresgästföreningen var på 2,93 procent. Beslutet har nu gått vidare till hyresmarknadskommitén, ett partsgemensamt tvistlösningsorgan. Hur stor höjningen blir är med andra ord ännu oklart.