Faktorerna som avgör hur mycket hyran höjs

”Kommer Hyresgästföreningen med ett bra förhandlingsunderlag kan hyreshöjningen bli lägre”. Det säger Gotlandshems vd Joakim Martell.

Gotlandshems vd Joakim Martell tror att kommande hyresförhandling kan gå snabbt, trots att bolagets krav är rekordhögt.

Gotlandshems vd Joakim Martell tror att kommande hyresförhandling kan gå snabbt, trots att bolagets krav är rekordhögt.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-10-04 06:05

Som vi tidigare berättat yrkar Gotlandshem en höjning av hyran med 17,53 procent för 2024. En höjning som ligger mycket över vad andra bolag begär. I Stockholm och Göteborg vill bostadsbolagen höja med 12 procent. Lika hög höjning begärs i Göteborg, och i 31 skånska kommuner vill Fastighetsägarna Syd höja hyrorna med mellan 11 och 12 procent. 

När förhandlingen påbörjats ska den följa den ordning som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen gemensamt kommit fram till. Det ska ske i tre steg. Först ska den allmänna kostnadsutvecklingen beräknas, därefter de lokala förutsättningarna för fastighetsägaren och slutligen ska hyresgästernas intressen beaktas.

Den allmänna kostnadsutvecklingen i landet motiverar en höjning med 14,1 procent, enligt Fastighetsägarna. Efter att ha vägt in hyresgästernas intressen har Fastighetsägarna i Stockholm kommit fram till sitt bud om 12 procents höjning. "Yrkande har lagts på en lägre nivå än vad som motiveras utifrån vägledningen till följd av den svaga reallöneutveckling som många hushåll möter", skriver Fastighetsägarna i sin hyresblogg.

Gotlandshem har i sitt hyreskrav bara räknad med de två första stegen, den allmänna kostnadsutvecklingen och de lokala förutsättningarna.

– Då hamnar vi på 17,53 procent. Att Gotland har högre kostnader för värme, el, vatten och avfall har framgått av Hyresgästföreningens Nils Holgersson-rapporter, säger Joakim Martell.

Kvar att ta hänsyn till i förhandlingen är det tredje steget, hyresgästernas intressen. I den ska man beakta hyresgästernas behov av en rimlig, stabil och förutsebar hyresjustering.

Även gotlänningarna har fått känna av sänkt reallön, och sedan tidigare är lönenivån låg på ön.

– Vi har begärt den höjning vi behöver. Kommer Hyresgästföreningen med ett bra underlag som följer förhandlingsmodellen tror jag att höjningen kommer att bli lägre, säger Joakim Martell.

De senaste gångerna har Gotlandshem och Hyresgästföreningen inte kommit överens. Hyran av avgjorts av Hyresmarknadskommittén. Vid senaste förhandlingen tog det drygt ett halvår.

Trots ett rekordhögt krav tror Joakim Martell att det kan gå snabbare den här gången.

– Vid förra förhandlingen hade vi två olika tolkningar av förhandlingsmodellen. Nu har vi en gemensam vägledning för hur hyran ska beräknas. Jag hoppas att vi kan vara klara till årsskiftet, säger han.

Gotlandshems hyresgäster kan förvänta sig höga hyreskrav framöver. Som vi tidigare berättat höjer Geab fjärrvärmetaxan med 13 procent vid årsskiftet, då även regionen höjer avfallstaxan med 7 procent. Det är höjningar som inte tagits med i hyreskravet för 2024.

– Det kommer i nästa hyresförhandling inför 2025, bekräftar Joakim Martell.

Med den förhandlingsmodell som används beräknas hyreskraven utifrån kostnadsutvecklingen de tre föregående åren. I den förhandling som inleds nu ingår 2023, 2022, och 2021.

2021 var ännu räntan låg. I fjol började räntan stiga, för Gotlandshems del ökade räntekostnaden med tio miljoner kronor. I år väntas räntekostnaden stiga lika mycket.

Med tanke på att bolaget har lån om 1,2 miljarder kronor kan man undra hur hyrorna blir framöver, när hyreskraven kommer att beräknas efter tre år med hög ränta.

– Vi kommer att få högre kostnader, men det blir ingen räntechock. Vi har varit rätt duktiga på att se till att låna med låg risk, säger Joakim Martell.

Hyreshöjningarna

Höjningen av hyrorna i Gotlandshem de senaste åren.

2023: 4,9 procent. Gotlandshem yrkade en höjning med 9,95 procent.

2022: 1,95 procent. Gotlandshem yrkade på 5,3 procents höjning, Hyresgästföreningen ville ha 0,9.

2021: 1,7 procent. Gotlandshem ville höja med 3 procent.

2020: 2,28 procent.

2019: 0,7 procent.

2018: 0,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!