Så mycket tjänar gotländska kvinnor jämfört med männen

Å ena sidan är lönegapet mellan kvinnor och män minst på Gotland. Å andra sidan tjänar gotlänningarna sämst i landet.

Störst är löneglappet i Västmanlands län, där männen har 13 procent högre lön än kvinnorna. Näst sämst är stockholmarna, där skillnaden är 11,8 procent, följt av skåningarna med ett gap på 11,1 procent.

Störst är löneglappet i Västmanlands län, där männen har 13 procent högre lön än kvinnorna. Näst sämst är stockholmarna, där skillnaden är 11,8 procent, följt av skåningarna med ett gap på 11,1 procent.

Foto: Mats Andersson / TT

Gotland2023-02-28 07:02

Gotlands Tidningar har under årets inledning publicerat en artikelserie där summan av kardemumman är att ingen annanstans i Sverige får man sämre betalt, än på Gotland. Den genomsnittliga månadsinkomsten för gotlänningar är ungefär 25 900 kronor före skatt, en bra bit under rikssnittet på 29 500.

Därför är det kanske en klen tröst att lönegapet mellan könen är som allra minst på Gotland: Här tjänar helt enkelt alla lika dåligt.

Nya siffror, som SCB tagit fram åt rörelsen Lön hela dagen, visar att löneskillnaden på Gotland är 1,3 procent. Det är den minsta löneskillnaden i Sverige och betyder att kvinnor på Gotland får betalt till klockan 16.54, jämfört med männen som får betalt till klockan 17.00. Det är en klar förbättring jämfört med förra året, då skillnaden var 4,4 procent. Även då var vi bäst i klassen.

Vad minskningen på Gotland beror på är svårt att fastställa men Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen, tillåter sig att spekulera:

– Regionen är ju den största arbetsgivaren på ön och de har gjort en stor satsning på jämställda löner. Att det skulle ge ett så stort utslag bara på ett år tror jag dock inte, men det kan ha haft effekt på totalen.

Enligt Stefaan De Maecker, enhetschef social välfärd på Region Gotland, visar årets analys att män och kvinnor inom regionen tjänar ungefär lika mycket om man ser på medianen.

– Kvinnorna tjänar till och med lite mer, säger han.

Bland Gotlands alla arbetsledare och chefer är det dock fortsatt ojämställt, konstaterar Caisa Skoggren:

– Det är i de högre skikten som de stora löneskillnaderna finns.

undefined
Caisa Skoggren är jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen.

Lön hela dagen, ursprungligen 15:51-rörelsen, startades 2012 av Sveriges Kvinnolobby för att uppmärksamma löneskillnaden mellan könen.

I årets rapport kan de med sorg konstatera att klockan gått bakåt med en minut, för första gången sedan rörelsen startades: Från 16:13 till 16:12, eller i procent från 9,8 till 9,9 procent. Det betyder att kvinnor i Sverige jobbar gratis 48 minuter om dagen och att den positiva trenden av minskade löneskillnader nu är bruten.

Enligt rörelsen beror det bland annat på att kvinnor i den privata servicesektorn, samt utrikesfödda kvinnor, drabbades hårt av pandemin.

Störst är glappet i Västmanlands län, där männen har 13 procent högre lön än kvinnorna. Näst sämst är stockholmarna, där skillnaden är 11,8 procent följt av skåningarna med ett gap på 11,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!