Så mycket vill regionen höja vårdavgifterna

När regionstyrelsen sammanträdde på torsdagen fattade politikerna beslut om att gå vidare med förslaget på höjda avgifter för vårdbesök. Om förslaget klubbas igenom började de nya avgifterna gälla redan efter sommaren.

Politikerna i regionstyrelsen godkände på torsdagen förslaget om höjda vårdavgifter. Nu går förslaget vidare till regionfullmäktige där det slutgiltiga beslutet ska fattas på nästa sammanträde den 19 juni.

Politikerna i regionstyrelsen godkände på torsdagen förslaget om höjda vårdavgifter. Nu går förslaget vidare till regionfullmäktige där det slutgiltiga beslutet ska fattas på nästa sammanträde den 19 juni.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Gotland2024-05-30 18:36

Nyheten i korthet

  • Regionstyrelsen har beslutat att gå vidare med förslaget om att höja avgifterna för vårdbesök, vilket inte har ändrats sedan 2013.
  • Om förslaget godkänns, kommer de nya avgifterna att träda i kraft den 1 september, vilket exempelvis skulle innebära att ett besök på en vårdcentral skulle kosta 300 kronor istället för 200 kronor.
  • Enligt förvaltningens beräkning kommer de nya vårdavgifterna att öka intäkterna till sjukvården med cirka tre miljoner kronor årligen.

Helagotland rapporterade om hälso- och sjukvårdens förslag på en höjning av vårdavgifterna redan i februari tidigare i år. Bakgrunden till förslaget är bland annat att avgifterna inte höjts sedan 2013, samtidigt som den allmänna prisnivån i samhället sedan dess ökat med cirka 30 procent.

Under torsdagen sammanträdde regionstyrelsen, och då fattade politikerna beslut om att godkänna förslaget, och därigenom skickade man det även vidare till regionfullmäktige. Där kommer det slutgiltiga beslutet i ärendet att fattas på nästa sammanträde den 19 juni.

undefined
"Det är alltid smärtsamt med prisökningar. De är svåra att göra och det drabbar människor väldigt olika. Jag har stor respekt för det, och det väger tungt när man ser över taxorna. Samtidigt tror jag att det finns en förståelse för att vi måste se över taxorna då och då", säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) säger att regionens taxor och avgifter behöver ses över med jämna mellanrum, och hon tycker att det är olyckligt att just vårdavgifterna inte har justerats sedan 2013.

– Vi behöver ha taxor som gör att vi ökar självfinansieringsgraden inom sjukvården, säger hon. 

Påverkar det faktum att regionens ekonomi är ansträngd beslutet att höja avgiften just nu?

– Det hade kanske hänt ändå, men att vi höjer avgifterna nu hänger mycket ihop med den generella kostnadsutvecklingen i samhället. Samtidigt är det såklart olyckligt också, för det är ju tyvärr då som en höjning påverkar människorna mest.

undefined
Enligt förlaget på de nya vårdavgifterna ska ett besök på en vårdcentral kosta 300 kronor istället för nuvarande 200 kronor.

Enligt förvaltningens beräkning kommer de nya vårdavgifterna att öka intäkterna till sjukvården med cirka tre miljoner kronor årligen. 

Hur tror du att en höjning av vårdavgiften tas emot av gotlänningarna?

– Det är alltid smärtsamt med prisökningar. De är svåra att göra och det drabbar människor väldigt olika. Jag har stor respekt för det, och det väger tungt när man ser över taxorna. Samtidigt tror jag att det finns en förståelse för att vi måste se över taxorna då och då, säger Meit Fohlin.

Om förslaget klubbas igenom i fullmäktige börjar de nya avgifterna att gälla den 1 september i år. Då kommer exempelvis ett besök på en vårdcentral att kosta 300 kronor istället för 200 kronor, och ett besök på akutmottagningen får en avgift på 500 kronor istället för 400 kronor. 

Även när det gäller provtagning och röntgenundersökning höjs avgiften från 200 till 300 kronor, medan den största ökningen blir för ett besök på en primärvårdsjour. Där lyder förslaget att priset höjs till 500 kronor, vilket kan jämföras med 200 kronor med nuvarande avgiftsnivå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!