På fredagen har gått ett år sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes, och under det året har det debatterats i såväl Sverige som andra EU-länder om vikten att få stopp på handeln av ryska produkter, i synnerhet rysk olja och fossilgas.
I maj 2022 beslutade en enig riksdag att Sverige ska upphöra med att importera rysk energi, men trots det har handeln fortsatt. Tidigare i veckan rapporterade exempelvis Aftonbladet om att ett 155 meter långt fartyg lastat med flytande rysk fossilgas väntades anlända till Nynäshamn tidigt just på krigets årsdag.
– Lasten på ett enda fartyg kan uppgå till tvåhundra miljoner kronor och det här är pengar som går rätt in i den ryska krigskassan, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på miljöorganisationen Greenpeace till Aftonbladet.
Det fartyg som anlände till Nynäshamn på fredagen hade sina tankar fulla med LNG som ska levereras till Sverige. Det är alltså samma naturgas som Destination Gotlands fartyg kan drivas på. Enligt bolagets vd Marcus Risberg kommer dock den ryska gasen inte att hamna i deras tankar.
– Vi kör ju inte ens våra fartyg på gas för tillfället. Sedan i maj drivs våra fartyg på gasoil, vilket var ett beslut vi fattade av kostnadsbesparande skäl. Men även när vi körde på LNG så valde vi under förra våren att byta leverantör just för att garantera att vi inte skulle ha några ryska produkter i tankarna på våra fartyg, säger han.
Gäller samma sak även med det drivmedel ni använder nu? Ni kan garantera att inget kommer från Ryssland?
– Ja, vi har fått utfästelser från vår leverantör att det inte ska finnas några ryska produkter i drivmedlet.
Är det viktigt för er att ni fått den garantin?
– Ja, det är viktigt.
Marcus Risberg berättar att beslutet att köra på det mindre miljövänliga bränslet Gasoil är tillfälligt, och att man så fort förutsättningarna finns kommer att återgå till LNG och LBG, vilket är flytande biogas.
– Vi utvärderar situationen löpande, men man får också komma ihåg att logistikprocessen för oss fungerar på ett lite annat sätt än om man ska tanka sin bil vid en bensinmack. Att byta bränsle är inget som görs över en natt, och det är ganska komplexa inköpsprocesser. Men vi följer utvecklingen och hoppas kunna gå tillbaka till LNG och LBG så snart som möjligt.