Så vill förhandlaren lösa hyrorna inom Gotlandshem

Tvååriga uppgörelser har löst flera besvärliga hyresförhandlingar på fastlandet. ”Det skulle vara bra för Gotlandshems hyresgäster också. Då har de koll i två år”, säger Hyresgästföreningens förhandlare Susanne Davidsson.

Att avtala om hyrorna för två år i samma förhandling har blivit vanligt. En tvåårig överenskommelse om hyrorna skulle vara bra för hyresgästerna. Det tycker Hyresgästföreningens förhandlare Susanne Davidsson.

Att avtala om hyrorna för två år i samma förhandling har blivit vanligt. En tvåårig överenskommelse om hyrorna skulle vara bra för hyresgästerna. Det tycker Hyresgästföreningens förhandlare Susanne Davidsson.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-02-03 14:22

Flera bostadsbolag har begärt hyreshöjningar med omkring tio procent, en nivå som Hyresgästföreningen inte accepterat. Rekordmånga förhandlingar har strandats, och kommer att avgöras av Hyresmarknadskommittén.

Av de som kommit överens har ett tiotal uppgörelser slutat med tvååriga överenskommelser. Hyreshöjningen är fortfarande hög, men fördelad över två år.

I december kom Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen överens om en höjning med 4,8 procent i år och 4,5 procent nästa år. Den överenskommelsen följdes snabbt av Helsingborgshem, som höjt 4,95 procent i år och höjer 4,5 nästa år.

Liknande överenskommelser har sedan tecknats för Götenebostäder (5,33+4,91 procent), Skövdebostäder (4,9+4,5 procent), Kristianstadbyggen (4,99+4,60 procent) och Botkyrkabyggen (4,8+4,5 procent).

I Färgelanda är man överens om en höjning i tre steg. Två gånger i år med 3,2 procent och en nästa år med 3,2 procent.

Av bostadsbolagen har Gotlandshem haft det högsta utgångsbudet. Som vi tidigare berättat var det 17,53 procent. Hyresgästföreningens motbud var 2,93 procent.

Skulle en tvåårig överenskommelse vara bra på Gotland också?

– Det skulle vara underbart för hyresgästerna. Då skulle de ha koll för två år framöver och behöver inte oroa för 2025, säger Susanne Davidsson.

De överenskommelser som träffats på fastlandet har slutat på runt tio procent, fördelat på två år. Det tycker Susanne Davidsson kan vara en rimlig nivå på Gotland också. Hon är tror dock inte att bostadsbolagen är lika intresserade av en långsiktig lösning:

– De är osäkra om hur ekonomin kommer att utvecklas, och vill kanske inte binda sig på lång sikt. Men på senare tid verkar det ha stabiliserat sig, då ökar kanske intresset.

Vi har även frågat Gotlandshem hur bolaget ser på en tvåårig överenskommelse. De svarar dock att bolaget just nu är i ett läge i hyresförhandlingen där sekretess råder, och vill därför inte lämna några kommentarer.

Förhandlingen mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen strandade redan den 15 november. Hyran kommer att avgöras av Hyresmarknadskommittén, som också ser tvååriga överenskommelser som en lösning. Nyligen avgjorde kommittén hyrorna för det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB. Bolaget ville höja med 8,25 procent i år. Hyresmarknadskommittén har beslutat om ett tvåårigt avtal. Den 1 februari i år höjs hyran med 5,7 procent, och den 1 januari 2025 med 4,5 procent. Totalt en höjning med 10,3 procent.

Hyresmarknadskommittén sammanträder två gånger i februari.

– Jag hoppas att vi får besked inom kort, säger Susanne Davidsson.

Hyresgästföreningen har på senare tid även haft flitig kontakt med hyresgäster hos Klarabo. Som vi tidigare berättat lämnade Klarabo förhandlingen med Hyresgästföreningen i december. Därefter skickade bolaget ut avier med en högre hyra för 2025, utan att förhandla.

Betalade man så accepterade hyresgästen den höjda hyran. Fortsatte man att betala den lägre hyran kunde Klarabo komma att anmäla hyresgästen till hyresnämnden, som sedan får fastställa en skälig hyra.

– Vi har haft kontakt med Klarabo, och jag tror att bolaget kommer tillbaka till förhandlingsbordet, säger Susanne Davidsson.

Hur många av Klarabos hyresgäster som accepterat den höjda hyran känner Hyresgästföreningen inte till.

Hyresmarknadskommittén

1957 inrättades Hyresmarknadskommittén, som medlar i och prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. 

Till kommittén kan medlemmar i Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen vända sig vid tvister om den årliga hyresjusteringen.

Fem år i rad har förhandlingen mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen strandat, och hänskjutits till Hyresmarknadskommittén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!