Så skulle stöd kunna ges utan avtalsbrott

Regeringen skulle kunna ge färjeresenärerna rabatt på biljetten utan att bryta avtalet, men det innebär att konkurrenter måste få samma fördelar.

Helagotland.se har tittat på olika förslag på lösningar till hur regeringen skulle kunna skjuta till pengar i färjetrafiken. Risken för avtalsbrott kvarstår dock.

Helagotland.se har tittat på olika förslag på lösningar till hur regeringen skulle kunna skjuta till pengar i färjetrafiken. Risken för avtalsbrott kvarstår dock.

Foto: Montage (Emil Lundberg/Privat)

Gotland2023-03-09 07:30

Region Gotland har krävt omkring 250 miljoner kronor extra i stöd av regeringen för att kompensera för de höjda frakt - och biljettpriserna. Men hur sänkta biljettpriser skulle genomföras, utan att bryta avtalet mellan Trafikverket och Destination Gotland, är oklart. 

Helagotland.se har undersökt vilka möjligheter som finns. Att ge resenärerna rabatt på biljettpriserna skulle kunna vara ett sätt, förutsatt att andra konkurrenter får samma fördel. Men Trafikverket är skeptiskt.

– Ett sådant stöd måste hållas skiljt från avtalet och gå till passagerarna, förklarar Karin Bergenås, nationell planerare för avtal och finansiering på Trafikverket.

Region Gotland har gjort en hemställan till regeringen om att staten ska gå in och stödja färjetrafiken i samband med att både frakt- och biljettpriser stigit kraftigt på grund av bränsleprishöjningarna.

undefined
Ett stöd måste hållas skiljt från avtalet, säger Karin Bergenås, Trafikverket.

Om regeringen vill stödja Gotlands färjetrafik med extra pengar kan det uppstå problem eftersom Trafikverket har upphandlat trafiken och då kan man inte ändra de ekonomiska förutsättningarna för bolaget som fick uppdraget. Då riskerar man avtalsbrott.

Karin Bergenås säger att avtalet med Destination Gotland är utformat som en tjänstekoncession och ska efterlikna marknadens mekanismer.

– Själva moroten är att sälja biljetter och erbjuda goda hamburgare men då måste också finnas en risk som i det här fallet är efterfrågerisk och delad risk med Trafikverket om bränslepriserna förändras. Skjuter någon till pengar förändras riskbalansen.

1991 gick staten in med pengar för att sänka biljettpriserna med 30 procent. Då var det Nordström & Thulin som skötte färjetrafiken och avtalet såg annorlunda ut, vilket gjorde att det var enkelt att investera mer pengar i Gotlandstrafiken.

undefined
Destination Gotland

Förslaget som öppnar för konkurrens kan bli svårt enligt nuvarande avtal. En annan möjlighet som troligen skulle ha mindre påverkan på juridiken runt upphandlingen är att inrätta ett ”ROT-avdrag” där rederiet drar av direkt på biljettpriset och redovisar till en statlig myndighet. 

– Det låter lite mer genomförbart. Då behåller man balansen och intäkten blir densamma för rederiet. Det skulle gynna passageraren som skulle uppleva ett lägre pris direkt. Men jag är inte alls säker att det heller är möjligt, säger Karin Bergenås.

Problemet med en sådan lösning är bland annat svårigheten att kompensera utländska besökare.

Trafikverket har inte fått något uppdrag av regeringen att lösa en statlig satsning på färjetrafiken till och från Gotland.

– Om vi får ett uppdrag att utforma ett stöd, måste regeringen formulera intentionerna. Jag vet inte exakt hur det skulle gå till men det måste hålla för en juridisk prövning, säger Karin Bergenås. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!