Siffrorna som avslöjar svårigheterna i att styra

Inget av blocken vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Samtidigt visar Helagotland.se:s kartläggning att SD oftast ställt sig på allianspartiernas sida i de politiska nämnderna.

Den 17 oktober hålls det första regionfullmäktigesammanträdet efter valet.

Den 17 oktober hålls det första regionfullmäktigesammanträdet efter valet.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-10-04 07:01

79 procent. I så stor andel av voteringarna i de politiska nämnder där Sverigedemokraterna (SD) har varit representerade under den senaste mandatperioden har de röstat med allianspartierna. Det visar en sammanställning som Helagotland.se har gjort.

I genomsnitt har SD alltså i ungefär fyra av fem omröstningar ställt sig på allianspartiernas sida. Men de borgerliga partierna avvisade inför valet – precis som de rödgröna – ändå allt samarbete med SD. Och när partiet efter valet nu blir vågmästare ytterligare en mandatperiod är förhandlingarna om det framtida styret knepiga.

HELA LISTAN: De tar plats i regionfullmäktige efter valet

Socialdemokraterna – som blev överlägset största parti och gick mest framåt i valet – har ända sedan valnatten nämligen upprepat att de vill styra ön med en ”stabil majoritet” under den kommande mandatperioden. Samma strävan efter majoritet har även fått Centerpartiets Eva Nypelius att öppna upp för en koalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och sitt eget parti.

LÄS MER: Ida, 18, blir yngst i regionfullmäktige • ”Kändes dumt att tacka nej”

Men vad betyder då SD:s röstningsmönster för de pågående diskussionerna mellan partierna? Socialdemokraten Meit Fohlin, som väntas bli regionstyrelsens ordförande de närmaste fyra åren, menar att hon inte är förvånad över siffrorna.

– Men jag trodde nog att de röstade med Alliansen ännu oftare. Som jag ser det är de ett högerparti, säger hon.

undefined
Meit Fohlin (S) väntas bli regionstyrelsens ordförande under den kommande mandatperioden.

Någon oro över att SD och allianspartierna står närmare varandra politiskt och därmed skulle kunna inleda ett eventuellt samarbete känner Meit Fohlin däremot inte.

– Det vore att svika sina väljare, och sådant lönar sig aldrig. Jag tycker att Alliansen på Gotland ska hedras för att de inte har gått ihop med SD, säger hon.

LÄS MER: Eva Nypelius talar ut efter nederlaget • ”Hade hoppats på mer”

Andreas Unger, som toppade Moderaternas lista till regionfullmäktige, är inte heller förvånad över hur SD har röstat.

– I grund och botten verkar de ju ha samma uppfattning som oss i många frågor. Men deras ställningstaganden är nästan alltid reaktioner på andras förslag. Det är svårt att ta till sig vad de egentligen tycker och vilken substans som finns i deras politik för Gotland.

undefined
Andreas Unger toppade moderaternas lista i valet till regionfullmäktige.

SD:s toppnamn Lars Engelbrektsson vill i nuläget inte kommentera partiets röstningsmönster och hur det eventuellt kan påverka förhandlingarna om styret.

– Men jag tycker att det är lite konstigt. Varför ta in fler partier i ett samarbete när det inte behövs? Vi har sagt att vi kan samarbeta med alla, säger Lars Engelbrektsson.

LÄS MER: Gotlänningens udda val till riksdagen: ”Ond kyckling partiet”

undefined
Lars Engelbrektsson (SD) under valnatten. Till höger syns Saga Carlgren (V), Meit Fohlin (S) och Katarina Krusell (MP).
Så har vi räknat

Vi har gått igenom samtliga protokoll från sammanträden i barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, tekniska nämnden, miljö- och byggnämnden samt hälso- och sjukvårdsnämnden under den senaste mandatperioden, för att hitta de ärenden där votering har begärts.

Kartläggningen innefattar inte voteringar i regionfullmäktige och regionstyrelsen. Röster av ledamöter som lämnat partiet efter valet 2018 och suttit kvar som politiska vildar räknas som SD-röster. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!